Bu çalışmada kullanılan erişkin Fasciola spp. örnekleri mezbahanede kesimi takiben enfekte sığır karaciğerlerinden elde edilmiştir. Safra kanalları belirginleşmiş karaciğerlerde kanallara enlemesine kesitler atılarak çıkarılan erişkin parazitler %70 ethanol içerisine konularak laboratuvara ulaştırılmıştır. Bu amaçla, 20 farklı sığırdan elde edilen 20 erişkin Fasciola spp. örneği çalışmaya dahil edilmiştir. Çalışmada örnek toplama aşaması Helsinki Bildirgesi'nde belirtilen esaslar çerçevesinde yürütülmüştür.
Erişkin Parazitlerin Morfometrik Analizi: Parazitlerin morfometrik analizi Valero ve ark.6'nın bildirdiği şekilde yapılmıştır. Öncelikle parazitler %70 ethanolden çıkarılıp 1X PBS içerisine konulup 37°C'deki etüvde 15 dk bekletilmiştir. Sonra bir petri içerisine konulan erişkin parazitlerin Olympus SZX12 stereo mikroskopta X7 büyütme ile Şekil 1'de gösterilen ölçümleri yapılmıştır.
Büyütmek İçin Tıklayın |
Şekil 1: Erişkin Fasciola spp. örneklerinin morfometrik analizinde ölçümleri yapılan parametreler. KG: Koni genişliği, KU: Koni uzunluğu, VG: Vücut genişliği, VU: Vücut uzunluğu, A-KÇ: Arka uç ile karın çekmeni arası mesafe, Ö-KÇ: Ön uç ile karın çekmeni arası mesafe, AÇ-KÇ: Ağız çekmeni ile karın çekmeni arası mesafe (Valero ve ark.6'dan modifiye edilmiştir). |
Moleküler Analiz
Genomik DNA İzolasyonu: Bu amaçla morfometrik ölçümleri yapılan erişkin parazitler bir lam üzerine alınıp ön 2/3'lük kısmı bir bistüri ile kesilip eppendorf tüplere konulduktan sonra en az 5 kez PBS (pH=7.4) ile yıkandı. Öncelikle bu tüplere kitte bulunan lizis buffer eklenip, 20 mg/μL proteinaz-K'dan 25 μL konulup 1 gece 56°C'de bekletildikten sonra ticari kit ile (Fermentas, Lithuania) genomik DNA izole edildi ve kullanılıncaya kadar -20°C'de saklandı. Bu işlemin başarılı olup olmadığını anlamak için bütün örneklerdeki total DNA miktarı DNA spektrofotometre ile ölçülerek yeterli gDNA olmayan örneklerden yeniden izolasyon yapıldı7.
Polimeraz Zincir Reaksiyonu (PZR): Fasciola spp.'nin mitokondrial sitokrom oksidaz 1 (CO1) gen bölgesi PZR ile çoğaltıldı. Toplam 50 μL'lik hacimde hazırlanan PZR karışımına 5 μL 10X PZR buffer, 5 μL 25 mM MgCL2, deoksinükleotidlerin her birinden 250 μM, 1.25 U Taq DNA Polymeraz enzimi, primer çiftlerinin her birinden 20 pmol ve ortalama 200 ng gDNA ilave edildi. PZR amplifikasyonu 95ºC'de 5 dk ön denatürasyon aşamasını takiben, toplam 35 PZR siklusu 94ºC'de 50 sn denaturasyon, 45ºC'de 50 sn hibridizasyon, 72ºC'de 50 sn sentez olarak gerçekleştirildi ve son siklusu müteakip 72ºC'de 10 dk ekstra sentez işlemi yapıldı. Çalışmada CO1 genini çoğaltmak için JB3 (TTTTTTGGGCATCCTG AGGTTTAT) ve JB4.5 (TAAAGAAAGAACATAATGAAA ATG) adlı primerler kullanıldı. Polimeraz Zincir Reaksiyonunda elde edilen ürünler agaroz jel elektroforeze tabi tutuldu, bu amaçla %1.4'lük agaroz jel hazırlandıktan sonra, 10 μL PZR ürünü, 5 μL yükleme solüsyonu ile karıştırılarak jeldeki kuyucuklara yüklendi. Elektroforez işlemi Tris-Asetik asit-EDTA (TAE) tampon solüsyonu kullanılarak jel tankında 90 voltta 45 dk süreyle gerçekleştirildi. Daha sonra jel, ethidium bromide (10 mg/mL) ile boyanıp, UV transilluminatörde bandların varlığı yönünden incelendi. Bandların moleküler ağırlığını belirlemek için 100 bp'lik marker kullanıldı. Metod, Simsek ve ark. (7)'nın bildirdiği şekilde yürütüldü.
PZR-RFLP Analizi: Bu işlem için 10 μL PZR ürünü, 10 U restriksiyon enzimi –Alul-, 2 μL restriksiyon buffer, 0.2 μL BSA, 5.5 μL distile su olacak şekilde hazırlanan karışım üç saat boyunca 37°C'deki su banyosunda inkübe edildi. Bu sürenin sonunda %3'lük agaroz jelde yürütülüp 90 V akımda 45 dk yürütülen örnekler ethidium bromide (10 mg/mL) ile boyanıp, UV transilluminatörde bandların varlığı yönünden incelendi7.