Bitkinin Toplanması : O. minutiflorum O. Schwarz et. P.H. Davis bitkisinin toprak üstü kısımları Isparta ili, Sütçüler ve Kesme ilçesi çevresinden, 37.433683/31.115605 ve 37.433751/31.117901 koordinatlarından kök üstünden kesilerek toplanmıştır. Toplanan bitki örnekleri, Gül Herbaryumu’na (Süleyman Demirel Üniversitesi, Isparta) 94.28.16.04.01 herbaryum numarası ile kaydedilmiştir.
Sıcak Su Maserasyon Yöntemi: Kurutularak toz haline getirilmiş bitki örneği (50 g), 100°C su içerisinde (1 L) 3 saat süresince karıştırılarak bekletilmiş ve elde edilen ekstrakt liyofilizatörde (Christ Alpha 2-4 LD plus, Almanya) toz haline getirilmiştir21.
Hidrodistilasyon Yöntemi: Bitki örneklerinde uçucu yağ miktarını belirlemek amacıyla, bitki örnekleri (100 g) distile su içerisinde (1 L) 3 saat süresince clevenger düzeneğinde hidrodistilasyon işlemine tabi tutulmuştur. Yoğunlaşan esansiyel yağ ve su karışımı beherde toplandıktan sonra suyun üstünde kalan esansiyel yağ fazı ayrılmıştır. Yağ içerisinde kalan su kısmı, santrifüj edilip anhidröz sodyum sülfattan geçirilerek tamamen uzaklaştırıldıktan sonra volumetrik olarak miktar tayini gerçekleştirilmiştir14.
2,2-difenil-1-pikrilhidrazil (DPPH) Serbest Radikal Süpürücü Etki Tayini: Bitki ekstraktlarının serbest radikal süpürücü etki düzeyleri DPPH’ın indirgenmesi esasına dayanan yöntemle belirlenmiştir22. Ekstrakt ve esansiyel yağın metanolde hazırlanan farklı konsantrasyonlarından (25, 50, 100 ve 200 µg/mL) 200 μL alınarak, 50 μL 1 mM DPPH metanolik çözeltisi üzerine ilave edilmiştir. Karışımlar oda ısısında inkübe edilerek (30 dakika) absorbans değerleri 520 nm dalga boyunda mikroplaka okuyucu (FilterMax F5, Molecular Devices, USA) ile ölçülmüştür23. Pozitif kontrol amacıyla L-askorbik asit kullanılmıştır. Bitki ekstraktının ve esansiyel yağın serbest radikal süpürücü aktivite düzeyleri hesaplanarak, DPPH’nin %50 oranında inhibisyonunu sağlayan ekstrakt ve standart madde konsantrasyonu olarak tanımlanan24 inhibitör konsantrasyon 50 (IC50) değerleri çizilen kalibrasyon grafikleri aracılığıyla belirlenmiştir.
Toplam Fenol Içeriğinin Belirlenmesi: Bitki ekstraktı ve esansiyel yağın içerdiği fenolik bileşiklerin miktarı Folin-Ciocalteu ayıracı ile belirlenmiştir25. Bu amaçla, ekstrakt ve esansiyel yağın (10 μL) üzerine 150 μL Folin-Ciocalteu ayıracı ilave edilmiş ve karışım oda ısısında 3 dakika süreyle inkübasyona bırakılmıştır. Ardından tüm örneklere 50 μL sodyum karbonat solüsyonu eklenmiş ve oda ısısında gerçekleştirilen 2 saatlik inkübasyon periyodu sonrası absorbans değerleri mikroplaka okuyucuda 725 nm dalga boyunda ölçülmüştür. Toplam fenolik madde miktarları gallik asit standartından (50-400 μg/mL) hazırlanan kalibrasyon eğrisine göre hesaplanmıştır. Buna göre toplam fenol düzeyleri; gallik asidin kalibrasyon eğrisi esas alınarak eş değer gallik asit miktarı mg (gallik asit)/g (kuru ağırlık) olarak belirlenmiştir.
Hücre Kültürü: Prof.Dr. Eva Hellmen’den (Uppsala Üniversitesi Patoloji ve Genetik Bölümü, İsveç) temin edilen köpek meme tümör hücre serileri (CMT-U27 ve CMT-U309) ve Swiss 3T3 albino fare fibroblast hücre serisi (ATCC-CCL-92) çoğalması amacıyla 100 IU/mL penisilin ve 100 μg/mL streptomisin ve 2.5 μg/mL amfoterisin B, %10 fötal sığır serumu içeren Dulbecco’nun modifiye edilmiş Eagle Medyum, besleyici karışım Ham F12 medyumunda (DMEM-F12) 37°C’de %5 CO2’li etüvde inkübasyona bırakılmıştır. Hücreler %80-90 yoğunluğa ulaştığında %1’lik tripsin-EDTA solüsyonuyla pasajlanarak çoğaltılmaya devam edilmiştir. Test öncesinde tripan mavisi ile boyanan hücrelerin canlılık düzeyleri hücre sayım cihazı (Cedex XS, Innovatis) ile belirlenmiştir. Sitotoksik etkisi değerlendirilecek olan ekstrakt ve esansiyel yağ dimetilsülfoksit (DMSO) içerisinde çözdürülmüş ve DMSO’nun final konsantrasyonu %0.2’den küçük olacak şekilde ayarlanmıştır.
MTT (3-(4,5- Dimetiltiazol-2-yl)-2,5-difenil tetrazolyum bromid) Testi Bulguları: Bitki ekstraktının ve esansiyel yağın CMT-U27 ve CMT-U309 köpek meme tümör hücreleri ve Swiss 3T3 albino fare fibroblast hücreleri üzerindeki sitotoksisitesinin belirlenmesinde MTT testi uygulanmıştır. Bu test, mitokondriyal enzim sistemleri tarafından kataliz edilen tetrazolyum tuzlarının indirgenmesi esasına dayanmaktadır. Bu yöntemde, sarı renkteki MTT canlı hücreler tarafından absorbe edilip mitokondriyal süksinat dehidrojenaz tarafından katalize edilerek mor renkli suda çözünmeyen formazan kristallerine dönüşür. Formazan kristallerinin miktarı ile canlı hücrelerin miktarı kantitatif olarak hesaplanabilmektedir26,27. Bu amaçla, süspansiyon halindeki hücreler, her bir kuyucukta 5x103 hücre (n=3) olacak şekilde 96 kuyucuklu plaklara ekilmiş ve 37⁰C, %5 karbondioksitli etüvde bir gece inkübasyona bırakılmıştır. Bu süre sonunda hücreler farklı konsantrasyonlarda (25-200 μg/mL) bitki ekstraktları ile 72 saat süresince inkübe edilmiştir. Bu periyodun sonunda kuyucuklara 10 μL MTT solüsyonu ilave edilerek 4 saat süresince 37⁰C ve %5 karbondioksitli etüvde tekrar inkübasyona bırakılmıştır. Şekillenen formazan kristallerinin çözündürülmesi amacıyla kuyucuklara 100 μL 0.01 M HCl içerisinde hazırlanmış %10 SDS çözündürme solüsyonu ilave edilmiş ve çözeltilerin absorbans değerleri 595 nm dalga boyunda mikroplaka okuyucuda (FilterMax F5, Molecular Devices, USA) ölçülmüştür. Çalışmada kullanılan ekstraktların sitotoksik etkileri, ölçülen relatif hücre sayılarına göre yüzde değer olarak belirlenmiştir. Elde edilen verilerin ortalaması alınarak, bileşiklerin IC50 değerleri Biosoft Calcusyn Programı kullanılarak belirlenmiştir.
İstatistiksel Analizler: Verilerin analizinde Statistical Package for the Social Sciences (SPSS) for Windows (15.0) programı kullanılmıştır. MTT testinden elde edilen hücre canlılığı ve sitotoksisite yüzde değerleri student t-testi kullanılarak analiz edilmiştir. Sonuçlar, ortalama ± standart hata olarak belirlenmiş ve P<0.05 olanlar istatistiksel olarak önemli bulunmuştur.