Bu çalışmanın gerçekleştirilebilmesi amacıyla Fırat Üniversitesi Girişimsel olmayan Etik Kurulundan 2020/08-28 sayılı ve 29/05/2020 tarihli onayı alındı. Periodontal sebeplerden dolayı çekim endikasyonu bulunan toplam 40 adet Mandibular 1.premolar diş kullanıldı. Anatomik özellikleri ve boyutları benzer dişler çalışmaya dahil edildi ve çekilmiş dişler serum fizyolojikte saklandı. Örnekler rastgele her grupta 10 diş olacak şekilde 4 gruba ayrıldı. Tüm dişlerde kök uzunluğunun aynı olması amacıyla, dişler apeksten itibaren 14 mm kök uzunluğu
14 olacak şekilde su soğutması altında kron kısmı elmas separe ile kaldırıldı. Daha sonra tüm dişlerin tek kanallı olduğu 15 nolu K-tipi (Dentsply/Maillefier, USA) el eğesi kulanılarak kontrol edildikten sonra Raypex 5 (VDW, Munich, Germany) elektrikli apeks bulucu ve dijital radyografi kullanılarak çalışma boyu tespit edildi. Kanal tedavisi aşamasında her diş için en az 10 mL %5 NaOCl (Wizard; Rehber Kimya, İstanbul, Türkiye) ve 17% EDTA (RC-Prep, Premier Dental Products, USA) şelasyon ajanı uygulama süresi en az 1 dakika olacak şekilde uygulandı. Kök kanallarının genişletilmesinde Protaper döner eğe sistemi (Dentsply Maillefier, Ballaigues, Switzerland) F3’e kadar kullanıldı. Kök kanalı genişletme ara safhalarında irrigasyon solüsyonu ile kök-kanal irrigasyonlarına devam edildi. Son irrigasyon solüsyonu olarak distile su kullanıldı. Kök-kanal içi paper point ile kurutularak kanal dolumu aşamasına geçildi. Kök kanalları genişletilen 40 diş örneği için kullanılan protaper döner eğe sistemi ile uyumlu gutta perka (Dentsply Maillefer, Ballaigues-Switzerland) kullanılıp, kök kanalları dolduruldu. Kanal dolgu patı olarak AH 26 (Dentsply, De Trey, Konstanz, Germany) kullanıldı. Kök kanal dolgu materyalinin polimerizasyon sürecinin tamamlanması amacıyla 1 hafta beklenildi. Kök kanalı doldurulmuş dişler 2 mm mine-sement kısmı açıkta kalacak şekilde, 3 cm çap ve 2 cm yükseklik oluşturan kalıplara dökülen otopolimerizan akrilik (IMICRYL Dental, Konya, Türkiye) içerisine yerleştirilip, akriliğin polimerizasyonun tamamlanması beklenildi. Polimerizasyon aşamasında dentin dehidratasyonunun önlenmesi amacıyla su ile soğutma işlemi gerçekleştirildi.
Akrilik bloklara yerleştirilen örnekler rastgele her grupta 10 örnek olacak şekilde aşağıda grup özellikleri belirtilen 4 alt gruba ayrıldı.
Grup A: 1.25 mm prefabrik post çapı, 7 mm post boşluğuna sahip
Grup B: 1.25 mm post çapı, 9.3 mm post boşluğuna sahip
Grup C: 1.50 mm post çapı, 7 mm post boşluğuna sahip
Grup D: 1.50 mm post çapı, 9.3 mm post boşluğuna sahip
Kök kanal tedavisi uygulanmış dişlere gruplarda belirtilen post çapı ve post boşluğunun oluşturulması amacıyla uygun çaplarda Gates glidden frezleri yardımıyla, su soğutması altında kök kanal dolgusu belirtilen miktarlarda boşaltma işlemi gerçekleştirildi. Post boşluğu paper point ile kurulandı. Akrilik bloklar dijital tork ölçüm cihazına (Cap torque tester series TT01; Mark10, Copiague, NY) herhangi bir hareketlenmeye sebep olmayacak şekilde ve sıkı bir biçimde yerleştirildi. Dijital tork ölçüm cihazında, ölçüm öncesinde üretici firmanın talimatlarına göre kalibrasyon işlemi yapıldı. Prefabrik postlar (Dental Gold Plated Screw Posts, Swiss) akrilik bloklara gömülü dişler üzerinde açılan post boşluğuna yerleştirilip, aynı uygulayıcı tarafından manuel olarak tork uygulaması gerçekleştirildi ve kırıklara sebep olan tork değerleri kaydedildi. Her sıkma işlemi sonrasında uygulayıcı tarafından dijital tork ölçüm cihazında bulunan ‘Zero’ tuşuna basılarak cihaz yeni ölçüme hazır hale getirildi.
Verinin istatistiksel analizi IBM SPSS v22.0 istatistik paket programında yapılmıştır. Verinin normal dağılım gösterip göstermediği Shapiro-Wilk testi ile incelenmiştir. Verinin tanımlayıcı istatistikleri, sürekli verilerde normal dağılım gösteren değişkenler için Ortalama ± Standart Sapma olarak ve normal dağılım göstermeyen değişkenler için ortanca (minimum-maksimum) olarak belirtilmiştir. Normal dağılan sürekli veri için, bağımsız iki grubun karşılaştırılmasında Bağımsız Örneklem t-testi, normal dağılmayan sürekli veri için, bağımsız iki grubun karşılaştırılmasında Mann-Whitney U testi kullanılmıştır. Anlamlılık düzeyi α=0.05 olarak belirlenmiştir.