Araştırmada cinsiyet, yaş ve veteriner hekimlerin çalışma durumu ile ilgili değerlendirmeler Tablo
1’de verilmiştir. Tablo 1 incelendiğinde, veteriner hekimlerin %9.8’inin kadın, %90.2’unun erkek olduğu görülmüştür, 25-35 yaş aralığında veteriner hekimlerin oranının %60.97 olduğu, 35-45 yaş aralığında olan veteriner hekimlerin oranın %21.96, 45 yaşından büyük olanların oranın ise %17.07 olduğu görülmüştür. Bu çalışmada veteriner hekimlerin çalışma yılları göz önüne alındığında 0-10 yıl arasında çalışanların oranının %63.5 olduğu, 10-20 yıl arasında çalışanların oranının %21.9 olduğu, 20 yıl ve üzerinde çalışanların oranının ise %14.6 olduğu görülmüştür.
Tablo 2’de veteriner hekimlerin bir günde yazdığı E-reçete sayısı, E-reçete ile ilgili eğitim alıp almadıkları, E-reçete ile ilgili idari veya cezai bir süreç geçirip geçirmedikleri ile ilgili durumları sunulmuştur. Veteriner hekimlerin bir günde 1-3 arasında E-reçete yazanların oranının %43.9 olduğu, 3-7 arasında E-reçete yazanların oranının %41.5 olduğu, 7 ve üzeri E-reçete yazanların oranının ise %14.6 olduğu görülmüştür. Çalışmada veteriner hekimlerin E-reçete eğitimi alıp almadıkları sorusuna ise verdikleri cevaplara bakıldığında eğitim alanların oranının %29.3 olduğu, eğitim almayanların ise %70.7 olduğu görülmüştür. Tablo 2’ye baktığımızda veteriner hekimlerin idari veya cezai bir süreç geçirip geçirmediklerine bakıldığında ise, veteriner hekimlerin %17.1 oranının cezai işlem geçirdiği, %82.9 oranının ise cezai işlem geçirmediği görülmüştür.
 Büyütmek İçin Tıklayın |
Tablo 2: Veteriner hekimlerin yazdıkları e-reçete sayısı, e-reçete kullanım eğitimi, idari ceza alıp almadıkları |
Veteriner hekimlerin E-reçeteyi güvenli bulup bulmadıkları, E-reçetenin ilaç tasarrufu sağlayıp sağlamadığı ve E-reçetenin gereksiz ilaç tüketimini azaltıp azaltmadığı Tablo 3’te sunulmuştur. Veteriner hekimlerin %36.6 oranının E-reçeteyi güvenli bulduğu, %63.4 oranının güvenli bulmadığı görülmüştür. E-reçete uygulamasının ilaç tasarrufu sağlayıp sağlamadığı sorulduğunda ise veteriner hekimlerin %36.6 oranın sağladığı, %63.4 oranının ilaç tasarruf sağlamadığı görülmüştür. Tablo 3’e baktığımızda e-reçete uygulamasının gereksiz ilaç tüketimini azaltıp azaltmadığına veteriner hekimlerin %29.3 oranının azalttığı, %70.7 oranının ise azaltmadığı görülmüştür.
 Büyütmek İçin Tıklayın |
Tablo 3: E-reçete güvenilirliği, ilaç tasarrufu sağlanması, gereksiz ilaç tüketimi sağlaması |
Tablo 4’e göre, E-reçetenin veteriner hekimlerin iş yükünü arttırıp arttırmadığı bakıldığında katılımcıların % 87.8 oranının iş yükünü arttırdığı, %12.2 oranının ise arttırmadığı görülmüştür. Yetkililer tarafından E-reçete denetimlerin yapılıp yapılmadığı sorulduğunda veteriner hekimlerin %65.9 oranının denetim yapıldığı, %34.1 oranının ise yapılmadığı tespit edilmiştir. Veteriner hekimlerin E-reçeteyi destekleyip desteklemedikleri sorusuna verdikleri yanıt ise %48.8 oranının desteklediği, %51.2 oranının desteklemediği yönünde olmuştur.
 Büyütmek İçin Tıklayın |
Tablo 4: İş yükünü arttırma, denetimlerin yapılması, E-reçete uygulamasının desteklenmesi |
E-reçetenin gıda güvenliğine katkı sağlayıp sağlamadığı, E-reçetenin ülkemiz sağlık hizmetlerine katkı sağlayıp sağlamadığı ile ilgili veteriner hekimlere sorulan sorular Tablo 5’de sunulmuştur. E-reçetenin gıda güvenliğine katkı sağladığının belirten veteriner hekimlerin oranı % 43.9 iken sağlamadığı ifade edenlerin oranı ise % 56.1 olarak görülmüştür. E-reçetenin ülkemiz sağlık hizmetlerine katkı sağlayıp sağlamadığı sorusuna katılımcıların % 41.5 oranının katkı sağladığı, % 58.5 oranının ise sağlamadığı doğrultusunda olmuştur.
 Büyütmek İçin Tıklayın |
Tablo 5: E-reçete gıda güvenliğine katkı durumu, sağlık hizmetlerine katkı sağlama durumları |
Tablo 6’da E-reçete uygulamasının güvenilirliği ve katılımcılar tarafından desteklenme durumu ile katılımcıların yaş, cinsiyet ve tecrübe durumları arasındaki ilişkinin varlığını gösteren ki-kare analiz sonuçları sunulmuştur. E-reçete uygulaması ile katılımcıların yaş, cinsiyet ve tecrübe durumlarını belirten bazı demografik özellikler arasında herhangi bir ilişki saptanmamıştır (Tablo 6).