İdiopatik Periferik fasiyal paralizi (İPFP), fasiyal sinirin alt motor nöron lezyonuna bağlı olarak ipsilateral yüz yarısının akut flask paralizisini ifade eder. Tüm fasiyal paralizilerin %60-70’ini oluşturan periferik fasiyal paralizi çoğu zaman tek taraflı görülmekle beraber %0.3 oranında bilateral ortaya çıkabilmektedir.
1,2. İPFP’ nin yıllık insidansı 100.000 kişide 15-30 civarında bildirilmiş olup kadın ve erkeklerde eşit oranlarda görülmektedir. İPFP her yaştan hastada tanımlanmasına rağmen en yüksek insidansı 40’lı yaşlardadır ve yüzün her iki tarafında eşit oranda tutulum görülmektedir
3,4. Bell paralizisi olarakta adlandırılan İPFP için gerekli olan minimum tanı kriterleri:
• Bir yüz yarımındaki tüm kasların paralizisi olmalıdır
• Ani başlangıç göstermesi
• Herhangi bir santral sinir sistemi bulgusunun eşlik etmemesi
• Serebellopontin köşe veya kulak hastalıklarıyla ilgili semptomun olmaması, şeklinde tanımlanmıştır 5.
Amerikan Otolaringoloji Akademisi Fasiyal Sinir Hastalıkları Komitesi tarafından fasiyal sinir fonksiyonlarını ve progresyonunu değerlendirmede House-Breckmann skorlaması standart yöntem olarak kabul edilmiştir 6. Fasiyal sinir paralizilerinin etiyolojisinde birçok farklı neden vardır. Bu nedenler arasında; genetik faktörler, viral infeksiyonlar, otoimmun hastalıklar, temporal kemik fraktürleri, baş-boyun tümörleri, santral sinir sistemi lezyonları yer almaktadır 7. Viral enfeksiyonların İPFP etiyolojisinde çok önemli bir role sahip olduğu bildirilmiştir 8.
İlk kez Çin'in başkenti Wuhan’da tespit edilen ve hala devam eden SARS-CoV-2 (Covid-19) pandemisi; dünya çapında milyonlarca insanı etkileyerek son yüzyılın en büyük sağlık krizlerinden biri haline geldi. Bulaş sonrası halsizlik, ateş ve kuru öksürük gibi nonspesifik semptomlar ortaya çıkar. Ancak hastaların bağışıklık sisteminin durumuna ve komorbid hastalıklara bağlı olarak hafif semptomlar görülebileceği gibi şiddetli semptomlar ve hatta ölüm görülebilmektedir 9-12. Ayrıca anosmi, ensefalit, ensefalopati, serebrovasküler komplikasyonlar, miyelit ve Guillain-Barre sendromu gibi nörolojik hastalıklara neden olabilmektedir. SARS-CoV-2’nin klinik seyri sırasında nörolojik bir hastalık olan periferik fasiyal paralizinin (PFP) de ortaya çıkabileceği bildirilmiştir 13.
İdiopatik periferik fasiyal paralizinin etiyolojisinde viral nedenlerin rol oynaması ve Covid-19’un klinik seyrinde İPFP görülebilmesi nedeniyle pandemi döneminde İPFP insidansının nasıl etkilendiği araştırmacılar için merak konusu olmuştur. Biz bu çalışmamızda, Covid-19 pandemi sürecinde İPFP nedeniyle kliniğimizde tedavi edilen hastaların demografik verilerini, kronik hastalıklarını ve insidansını; pandemi öncesi dönemin verileri ile karşılaştırılarak, Covid-19 pandemisinin İPFP insidansı üzerine etkisini değerlendirmeyi amaçladık.