[ Ana Sayfa | Editörler | Danışma Kurulu | Dergi Hakkında | İçindekiler | Arşiv | Yayın Arama | Yazarlara Bilgi | E-Posta ]
Fırat Üniversitesi Sağlık Bilimleri Veteriner Dergisi
2024, Cilt 38, Sayı 2, Sayfa(lar) 095-101
[ Özet ] [ PDF ] [ Benzer Makaleler ] [ Yazara E-Posta ] [ Editöre E-Posta ]
E. coli ve Rotavirusların Neden Olduğu Neonatal Dönem Buzağı İshallerinde Klinik, Hematolojik ve IL-8 Düzeyi Üzerine Bir Araştırma
Muhammed Sertaç EROĞLU1, Başak HANEDAN1, Emre EREN1, Sefa KÜÇÜKLER2, Mustafa Sinan AKTAŞ1
1Atatürk Üniversitesi, Veteriner Fakültesi, Biyokimya Ana Bilim Dalı, Erzurum, TÜRKİYE
2Atatürk Üniversitesi, Veteriner Fakültesi, İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı, Erzurum, TÜRKİYE
Anahtar Kelimeler: Escherichia coli, ishal, interleukin-8, rotavirüs
Özet
Bu çalışmada, ishalli neonatal buzağılarda klinik, hematolojik ve interlökin-8 (IL-8) parametrelerinin değerlendirilmesi amaçlandı. Çalışmanın hayvan materyalini yaşları 0-15 gün arasında olan 14 ishalli neonatal buzağı ile 7 sağlıklı neonatal buzağı oluşturdu. Buzağılardan alınan dışkı örneklerinden hastalık etkenleri hızlı tanı test kitleri kullanılarak belirlendi. Neonatal buzağılar Escherichia coli (E. coli), rotavirüs ve kontrol olmak üzere 3 gruba ayrıldı. Buzağıların vena jugularislerinden kan örnekleri antikoagülanlı ve antikoagülansız tüplere alındı. Hematolojik ve IL-8 analizleri gerçekleştirildi. IL-8 düzeyi ticari ELISA kiti kullanılarak belirlendi. Buzağıların yaş, dakikada kalp atım sayısı (P), dakikada solunum sayısı (R), eritrosit (RBC), hemoglobin (HGB) ve hematokrit (HCT) düzeylerinde gruplar arasında farklılık belirlenmedi (P>0.05). İshalli buzağıların rektal sıcaklık (T), toplam lökosit (WBC), lenfosit (LYM), nötrofil (NEU) ve IL-8 düzeylerinde gruplar arası istatistiksel olarak farklılık belirlendi (P<0.05). NEU düzeyi ve IL-8 düzeyi en yüksek düzeyde E. coli grubundaki buzağılarda, daha sonra rotavirüs grubunda ölçüldü. IL-8 ile WBC ve NEU düzeyleri arasında pozitif yönde önemli korelasyon tespit edildi (P<0.05). Sonuç olarak, bu çalışmada E. coli ve rotavirüs ishalli buzağılarda bağırsak hasarına bağlı serum IL-8 düzeylerinde önemli artışlar belirlendi. Ayrıca serum IL-8 düzeylerinin viral nedenli rotavirüs ishallerine göre bakteriyel nedenli E. coli ishallerinde daha fazla (P<0.05) arttığı tespit edildi.
  • Başa Dön
  • Özet
  • Giriş
  • Materyal ve Metot
  • Bulgular
  • Tartışma
  • Kaynaklar
  • Giriş
    Neonatal dönem buzağı ishalleri, dünya genelinde yaygın olarak görülmekte olup, yüksek morbidite ve mortaliteye sahip olmaları nedeniyle ciddi anlamda ekonomik kayıplara neden olmaktadır1,2. Etiyolojide enfeksiyöz ve nonenfeksiyöz faktörler rol oynamaktadır. Enfeksiyöz sebepler viral, bakteriyel ve paraziter etkenler şeklinde sınıflandırılır3. Escherichia coli (E. coli), rotavirüs, coronavirüs ve Cryptosporidium parvum yenidoğan buzağı ishallerinin etiyolojisinde yaygın şekilde görülmektedir. E. coli ve rotavirüs ise yenidoğan buzağı ishallerinde en çok saptanan etkenlerdir4.

    Patojen E. coli enterotoksini ile villus harabiyetine ve epitel dokuda yaygın şekilde yangıya neden olur5. Rotavirüs ise villuslarda atrofi ve yapısal hasara neden olur6. Bu durum bağırsak mukozasında yangıya neden olur. Yangı süreci pro-inflamatuar ve anti-inflamatuar sitokinlerin salınmasıyla devam eder. Önemli sitokinlerden birisi ise nötrofil göçünü ve lökosit aktivasyonunu sağlayan pro-inflamatuar sitokin olan interlökin-8 (IL-8)’dir7.

    Neonatal buzağı ishallerinde vücut sıcaklığı, nabız ve solunum hızında artma ya da azalma, sulu dışkılama, iştahsızlık, halsizlik, bağırsak florasında değişiklikler, elektrolit ve bikarbonat kaybı, dehidrasyon ve metabolik asidozis gelişmektedir8,9. Buzağı ishallerinde meydana gelen yangı hematolojik ve biyokimyasal parametrelerde de değişikliklere neden olmaktadır10,11.

    Bu çalışmada E. coli ve rotavirüs etkenlerinin sebep olduğu neonatal ishalli buzağılarda bazı klinik bulguların, hematolojik parametrelerin ve IL-8 seviyesinin ayırıcı tanı için değeri ve değişiminin araştırılması amaçlandı.

  • Başa Dön
  • Özet
  • Giriş
  • Materyal ve Metot
  • Bulgular
  • Tartışma
  • Kaynaklar
  • Materyal ve Metot
    Araştırma ve Yayın Etiği: Çalışmanın hayvan materyalini 1-15 günlük yaşta, farklı ırk ve cinsiyetteki herhangi bir tedavi uygulanmamış 14 ishalli ve 7 sağlıklı olmak üzere toplam 21 buzağı oluşturdu (Atatürk Üniversitesi Hayvan Deneyleri Yerel Etik Kurulu karar no: 2023/14-229). Araştırma hayvan refahı ilkelerine uygun yürütüldü. Hayvanlar muayene edilmeden önce bilgilendirilmiş onam formu alındı.

    Grupların Oluşturulması: Çalışma materyali, Veteriner Fakültesi Hayvan Hastanesi'ne (Atatürk Üniversitesi, Erzurum, Türkiye) muayene ve tedavi amacıyla getirilen ishalli buzağılar ve Gıda ve Hayvancılık Uygulama ve Araştırma Merkezi’ne (Atatürk Üniversitesi, Erzurum, Türkiye) ait ahır koşullarında yaşayan sağlık kontrolü amacıyla fakülte kliniğine getirilen aynı yaş, cins ve cinsiyetteki sağlıklı buzağılardan oluşmaktadır. Çalışma kapsamında sağlıklı buzağılardan oluşan bir kontrol ve ishalli buzağılardan oluşan iki deneme olmak üzere toplamda 3 grup kullanıldı.

    İshalli buzağılardan steril dışkı kaplarına alınan dışkı örneklerinde etken izolasyonu, rotavirüs, coronavirüs, Cryptosporidium, Clostridium perfringens ve E. coli (F5-K99) enteropatojenlerini içeren ticari immunokromatografik hazır tanı kiti (Rainbow Calf Scours-BİO K 306 Ag Test Kiti, Biox Diagnostics, Belçika) kullanılarak yapıldı. Bu kitin kullanımı üretici firmanın talimatları doğrultusunda gerçekleştirildi.

    Grup I (n=7): Bu grup, neonatal dönemde (0-15 günlük) değişik ırk ve cinsiyetteki, dışkı örneklerinde sadece E. coli ile monoenfekte olduğu saptanan buzağılardan oluştu.

    Grup II (n=7): Bu grup, neonatal dönemde (0-15 günlük) değişik ırk ve cinsiyetteki, dışkı örneklerinde sadece rotavirüs ile monoenfekte olduğu saptanan buzağılardan oluştu.

    Grup III (Kontrol, n=7): Bu grup hiçbir sağlık problemi olmayan, klinik ve hematolojik verilerine göre sağlıklı olan, dışkı analizinde herhangi bir enfektif ajan belirlenmeyen neonatal dönemde (0-15 günlük) değişik ırk ve cinsiyetteki buzağılardan oluştu.

    Çalışma kapsamında kullanılan tüm buzağıların vücut sıcaklığı (T/°C), solunum (R/dk) ve nabız (P/dk) sayıları kaydedildi.

    Dışkı ve Kan Örneklerinin Alınması: Çalışma kapsamında kullanılan tüm gruplardaki buzağılardan steril, kilitli ve kapaklı numune kaplarına rektal tuşe yöntemiyle dışkı örnekleri alındı.

    Hematolojik ve serum biyokimya analizleri için kan örnekleri buzağıların vena jugularis’lerinden EDTA’lı (EDTA K3, Pty Ltd., Adelaide, SA, Avustralya) ve serum (Vacutainer, Becton Dickinson Co.USA) tüplere alındı. Alınan kanların hematolojik analizleri hemen yapıldı. Serum tüplerine alınan kan örnekleri ise oda sıcaklığında 30 dakika bekletildikten sonra 4000 devir/dakika 10 dakika santrifüj edildi. Elde edilen kan serumları eppendorf tüplere alındı (Vacutainer, Becton Dickinson Co.USA). Kan serum örnekleri IL-8 analizi yapılıncaya kadar -80°C’de muhafaza edildi.

    Hematolojik Analizler: Hematolojik analizler (WBC, LYM, NEU, RBC, HGB ve HCT) Abacus Junior Vet5® (Diatron MI Ltd., Macaristan) hemogram cihazı kullanılarak gerçekleştirildi.

    IL-8 Düzeylerinin Belirlenmesi: IL-8 analizleri için -80°C’de dondurularak saklanan kan serum örnekleri tekrarlanan dondurma ve çözdürme işlemlerinden kaçınarak sırasıyla -20°C ve +4°C ortama alınıp çözdürüldü. IL-8 düzeyleri sığıra özel ticari ELISA kiti kullanılarak belirlendi (Sun Red Bio Biotech Co Ltd Shanghai Çin, Catolog No: 201-04-0188). Analiz işlemleri ELISA kitinin üreticisi olan firmanın önerdiği prosedüre uygun olarak ve ELISA cihazı kullanılarak (BioTek Elx800, BioTek Instruments, Highland Park, Winooski, VT, USA) gerçekleştirildi.

    İstatistiksel Analiz: Çalışmanın verileri istatistik paket program (SPSS) yazılımı, sürüm 25.0 (IBM Software, Inc. Chicago, ABD) kullanılarak analiz edildi. Verilerin normal dağılımları Shapiro Wilk testi ile belirlendi. Gruplar arasındaki parametrelerin farklılığını belirlemek amacıyla tek yönlü varyans analizi (ANOVA) ve post hoc Tukey testi yapıldı. Çalışma parametreleri arasındaki ikili ilişkiyi (WBC-IL-8 ve NEU-IL-8) belirlemek amacıyla Pearson korelasyonu katsayısı kullanıldı. P<0.05 anlamlı kabul edildi ve veriler ortalama ± standart sapma (SD) olarak verildi.

  • Başa Dön
  • Özet
  • Giriş
  • Materyal ve Metot
  • Bulgular
  • Tartışma
  • Kaynaklar
  • Bulgular
    Klinik Bulgular: Bu çalışmada buzağılarda genellikle değişen derecelerde ishal, dehidrasyon, halsizlik, iştah kaybı ve azalmış emme refleksi görüldü. Respirasyon (R), pulzasyon (P) ve rektal ısıları (T) yönünden incelendiğinde sadece grup II ile grup III arasında rektal ısıları yönünden önemli (P<0.05) bir farklılığın olduğu belirlendi (Tablo 1).


    Büyütmek İçin Tıklayın
    Tablo 1: Gruplara ait klinik bulgular

    Hematolojik Bulgular: Grup I ve II’de WBC düzeyinin Grup III’e kıyasla önemli düzeyde yüksek olduğu belirlendi (P<0.05). En yüksek LYM düzeyi grup II’de saptandı ve grup III’e kıyasla önemli düzeyde yüksek bulundu (P<0.05). En yüksek NEU düzeyi grup I’de tespit edildi ve diğer iki gruptan (Grup II ve III) da önemli düzeyde yüksek olduğu tespit edildi (P<0.05). RBC, HGB ve HCT düzeyleri yönünden incelendiğinde gruplar arasında önemli bir farklılığın olmadığı belirlendi (Tablo 2).


    Büyütmek İçin Tıklayın
    Tablo 2: Gruplara ait hematolojik bulgular

    IL-8 Bulguları: IL-8 değeri Grup III’e kıyasla Grup I ve II’de önemli düzeyde (P<0.05) yüksek bulundu. Ayrıca Grup I’de Grup II’ye kıyasla IL-8 değerinin önemli düzeyde (P<0.05) yüksek olduğu belirlendi (Tablo 3).


    Büyütmek İçin Tıklayın
    Tablo 3: Gruplara ait IL-8 düzeyi

    Korelasyon analiz sonuçlarına göre, WBC ile IL-8 arasında pozitif yönde önemli bir korelasyon (r:0.476, P:0.029) olduğu belirlendi. NEU ile IL-8 arasındaki korelasyon ise daha önemli pozitif bir korelasyon (r:0.778, P:0.001) tespit edildi (Tablo 4).


    Büyütmek İçin Tıklayın
    Tablo 4: IL-8 ile hematolojik değerler arasındaki korelasyon

  • Başa Dön
  • Özet
  • Giriş
  • Materyal ve Metot
  • Bulgular
  • Tartışma
  • Kaynaklar
  • Tartışma
    Neonatal dönem, buzağılar için son derece kritik bir zaman dilimidir. Fizyolojik olarak savunmasız halde doğan buzağılar, bağışıklık sistemleri henüz gelişmediği için neonatal hastalıklara karşı oldukça duyarlıdırlar. Neonatal dönemde en yaygın olarak görülen hastalık ishaldir. E. coli ve rotavirüsler en önemli neonatal buzağı ishali etkenleri arasındadır1,12. Bu çalışmada E. coli ve rotavirus kaynaklı ishalli buzağı gruplarında klinik, hematolojik parametreler ile serum IL-8 düzeylerinin değişimi araştırıldı.

    Buzağılar için ilk 15 gün, hastalıklara yakalanma riski açısından kritik bir zaman aralığı olarak belirtilmiştir13. Yapılan bir çalışmada14 pasif transfer yetmezliğin neonatal dönemin 15 günlük yaşa kadar olan buzağılarda ishal görülme oranını artırdığı belirtilmiştir. Sunulan bu çalışmada grupları oluşturan buzağıların yaş ortalamalarının istatistiksel önemi olmadığı ve ishalli buzağıların yaş ortalamalarının sık ishal görülen yaş aralığı olan 0-15 gün arasında olduğu tespit edildi.

    Neonatal buzağıların sağlığının değerlendirildiği bir çalışmada klinik bulgu kriterlerine göre buzağılar skorlandırılmış ve klinik görünümü sınıflandırılmıştır. Skor 1 klinik olarak sağlıklı, skor 2 sağlığı şüpheli ve skor 3 ise hasta buzağı grubunu oluşturmaktadır. Skor 1 sağlıklı grubun pulzasyon (P)’u 130/dk olarak belirtilmiştir14. İshalin oluşturduğu enfeksiyon sonucunda şekillenen sepsise bağlı olarak buzağılarda P’unun düştüğü ifade edilmiştir. Bu durum ise ishale bağlı şekillenen dehidrasyon sonucunda gelişen hipovolemi ve hipotansiyon ile ilişkilendirilebilir15. Neonatal buzağıların klinik bulgularının değerlendirilerek sağlıklarının skorlandırıldığı çalışmada skor 1’e ait sağlıklı buzağıların respirasyon (R)’u 20-40/dk olarak belirlenmiştir14. İshal nedeniyle sepsis şekillenen buzağılar ile ilgili yapılan çalışmalarda R’un kontrol grubuna kıyasla değişken seyrettiği ve düşüşlerin ya da artışların olduğu da ifade edilmiştir. Bu değişikliklerin düşen yaşam kapasitesi, etiyolojik farklılık ve hastalık şiddetinin değişkenliği sebebiyle ortaya çıktığı belirtilmiştir16,17. Sunulan bu çalışmada gruplar arası P ve R değerlerinde istatistiksel açıdan herhangi bir farklılık olmadığı belirlenmiştir. Ancak hem E. coli’nin hem de rotavirüslerin neden olduğu ishalli gruplarda kontrol grubuna kıyasla düşük P ve yüksek R tespit edilmiştir. Düşük P dehidrasyon nedeniyle, yüksek R ise yangı nedeniyle düşen yaşama gücü sebebiyle açıklanabilir.

    İshal nedenli sepsisli buzağılar ile yapılan çalışmalarda vücut sıcaklıklarının normale kıyasla düştüğü veya bazen de yükseldiği bildirilmiştir18,19. Bazı çalışmalarda ise sağlıklı ve ishalli buzağıların vücut sıcaklıklarında önemli farklılıkların olmadığı bildirilmiştir20,21. Buzağı ishallerinin şiddetinin sınıflandırıldığı bir başka çalışmada ise en düşük rektal ısı şiddetli ishalli grupta ölçülmüştür22. İshalli buzağılar ile yapılan bir çalışmada E. coli ishali grubuna kıyasla en düşük vücut ısısı rotavirüs kaynaklı ishalli grupta ölçülmüş, ancak bu farklılığın önemli olmadığı ifade edilmiştir23. Bu çalışmada rotavirüs ile enfekte grup II’nin ortalama rektal ısıları grup III’teki aynı değere kıyasla önemli düzeyde düşük bulundu. Bu durum rotavirüslerin neden olduğu ishaller de hastalığın daha şiddetli yangıya neden olabileceği kanaatini doğurdu.

    Buzağı ishalleri ile yapılan çalışmalarda24,25 ishalli buzağıların kontrol grubuna kıyasla daha yüksek WBC düzeylerinin bulunduğu bildirilmiştir. WBC düzeyinin yüksekliği hasta buzağının enfeksiyona karşı geliştirdiği yanıttan ileri geldiği belirtilmiştir. İshalli buzağılar ile yapılan bir çalışmada WBC düzeylerinin E. coli ve rotavirüs kaynaklı ishalli gruplarda kontrol grubuna kıyasla istatistiksel açıdan önemli düzeyde yüksek bulunmuştur. Ayrıca WBC düzeyi bakteriyel etiyolojiye sahip grupta istatiksel olarak daha yüksek tespit edilmiştir26. Ancak mevcut çalışmada bakteriyel grup I ile viral grup II arasında WBC düzeyleri istatistik yönden açısından önemli bir farkın olmadığı gözlendi. Öte yandan her iki grubun WBC düzeyi kontrol grubuna kıyasla önemli oranda yüksek olduğu tespit edilmiştir. Bu durum hem E. coli hem de rotavirüs kaynaklı ishalin sebep olduğu yangısal yanıt ile ilişkilendirilebilir.

    Neonatal dönem ishalli buzağıların LYM düzeyinde önemli olmayan artışların olduğu bildirilmiştir22. Ayrıca rotavirüs ve E. coli nedenli ishalli buzağılarda LYM düzeylerinin kontrol grubundan farklı olmadığı bildirilmiştir23. İshalli buzağılarda ile yapılan bir çalışmada coronavirus kaynaklı ishalli buzağıların LYM düzeyi E. coli kaynaklı ishali bulunan buzağılara kıyasla daha yüksek ölçülmüştür27. Bu çalışmada LYM düzeyi en yüksek grup II’de ölçülmüştür. Bu düzey grup I’e göre anlamlı değildi ancak grup III’e kıyasla anlamlıydı. Çalışmamızda viral etken nedeniyle ishali bulunan buzağılarda yüksek ölçülen LYM düzeyi literatür22,23,27 bildirimleri ile uyum sağlamaktadır. Grup II’nin LYM yüksekliğinin E. coli grubuna benzer şekilde rotavirüs grubunun oluşturduğu yangı ile ilişkilendirilebilir.

    Salmonella ve E. coli kaynaklı buzağı ishalinde NEU düzeyinin kontrol grubuna kıyasla yükseldiği belirtilmiştir28. Yine başka bir çalışmada23 E. coli ve rotavirüs kaynaklı ishalli buzağılarda NEU düzeyi kontrol grubuna kıyasla yükselmiştir. Bu durum gastrointestinal sistem enfeksiyonu sonucunda organizmanın bağışıklık sisteminin şekillendirdiği cevapla ilişkilendirilmiştir22,28. Literatür bildirimlerinde29,30 E. coli ve rotavirüs etkenlerinin birlikte seyrettiği buzağı ishallerinin tek etkenli buzağı ishallerine kıyasla bağırsak hasarının daha şiddetli olduğu bildirilmiştir.

    Panousis ve ark.31 ishalli buzağılarda yaptıkları bir çalışmada hasta grubun RBC, HGB ve HCT değerlerinin kontrol grubuna kıyasla daha yüksek olduğunu belirtmişlerdir. İshal nedeniyle sıvı sağaltımı uygulanan buzağıların tedavi sonrasında RBC, HCT ve HGB düzeylerinin düştüğü belirlenmiştir32. RBC, HCT ve HGB düzeylerinin yükselmesi ishalin neden olduğu dehidrasyon sebebiyle hücre dışı sıvı hacminin azalmasının sonucunda şekillendiği ifade edilmiştir33. Öte yandan, ishal nedeniyle septisemi bulunan buzağıların HGB düzeyinde önemli farklılık bulunmadığı, kontrol grubu ile yakın seviyede seyrettiğini belirten çalışmalar da vardır. Bu durum ishalin şiddeti ile ilişkilendirilmiş, dehidrasyon şiddetinin hafif olması ve hemokonsantrasyona yansımamasından kaynaklandığı belirtilmiştir18,34. Nitekim, mevcut çalışmada da ishalli grupların RBC, HGB ve HCT seviyeleri arasında fark bulunmadı ve kontrol grubuna kıyasla da istatistiki açıdan fark tespit edilmedi. Muhtemel nedenin ishalli gruplarda meydana gelen dehidrasyonun çok şiddetli olmaması ile açıklanabilir. Bu çalışmada ishalli grupların RBC, HGB ve HCT düzeyleri kontrol grubuna kıyasla daha yüksek olduğu gözlendi. İstatistiksel önemi olmasa da bu yükseklik E. coli grubunda daha belirgindi. Bu nedenle, grup I’de ishale neden olan E. coli’nin rotavirüs’a kıyasla daha şiddetli olabileceği değerlendirildi.

    Proinflamatuar sitokin olan IL-8, kemotaksis ve nötrofil aktivasyonunu sağlayan güçlü kimyasal bir maddedir35. Diğer sitokinlerin aksine IL-8’in akyuvarları yangı bölgesine sevk ve idaresinde daha başarılı olduğu bildirilmiştir36. Sepsisli insanlar ile yapılan çalışmalarda serum IL–8 düzeyinin hastalarda yüksek bulunduğu bildirilmiştir. Ayrıca IL–8 düzeyi ile hastaların mortalite oranları arasında pozitif yönlü bir korelasyon tespit edilmiş ve diğer sitokinlere kıyasla daha spesifik sonuçlar sunduğu belirtilmiştir. Dolayısıyla sepsise neden olan enfeksiyonun takibi, sepsisin tanısı ve şiddeti için değerlendirilebilecek önemli parametrelerden birinin IL-8 olduğu ifade edilmiştir37,38. Friedland ve ark.39 sepsisli bebeklerin bağırsak hasarında, crohn hastalığında, ülseratif kolitli ve nekrotizan entrekolitli (NEK) insanlarda IL-8 düzeylerinin kontrol grubuna kıyasla yükseldiği ve bu vakalarda mortalite oranlarının arttığı bildirilmiştir38,40. Bu durum lokal ve sistemik doku hasarı sonucunda bağırsak epitel hücreleri ile aktive edilmiş nötrofillerden IL-8’in salınması ile açıklanmıştır41. Dolayısıyla bağırsak hasarının tespiti için değerlendirilebilecek bir biyobelirteç olarak ifade edilmiştir (40).

    Deneysel E. coli ishali oluşturulan kuzularda42, ve yine deneysel rotavirüs ishali oluşturulan fare yavrularında43 IL-8 düzeyinin yükseldiği belirtilmiştir. Enterotoksijenik E. coli ile enfekte domuz yavrularında bağırsak mukozasının bariyer bütünlüğünün ve mukozal bağışıklığın değerlendirildiği bir çalışmada44 tedaviden sonra IL-8 düzeyinin azaldığı belirtilmiştir. Akut ishalli köpeklerin dışkılarından IL-8 düzeyi ölçülmüş ve kontrol grubuna kıyasla daha yüksek olduğu tespit edilmiştir. Bu nedenle IL-8’in bağırsak dokusunun hasarının bir ölçütü olarak değerlendirilebileceği belirtilmiştir45. Pnömonili buzağılar ile yapılan bir çalışmada46 deney grupları etiyolojiye göre sınıflandırılmış ve IL-8 düzeyleri kontrol grubu ile kıyaslanmıştır. En yüksek IL-8 düzeyi hem bakteri hem de viral nedenli pnömonili buzağılarda ölçülmüştür. Orta düzeyde yükseklik bakteriyel kaynaklı pnömoni grubunda ve en düşük IL-8 düzeyi ise viral kaynaklı pnömonili grupta ölçülmüştür. İshalin etiyolojik sebebine göre gruplandırılan neonatal dönem içindeki ishalli buzağılarda IL-8 düzeyleri ölçülmüştür ve kontrol grubu ile kıyaslanmıştır. En yüksek IL-8 düzeyi E. coli kaynaklı ishali bulunan buzağılarda tespit edilmiştir. Orta şiddette yüksek IL-8 düzeyi viral grupta (rotavirus ve coronavirus), daha hafif yükseliş ise Criptosporidium spp. grubunda ölçülmüştür47. Bahsi geçen çalışmada IL-8’in neonatal dönem buzağı ishallerinde şekillenen intestinal epitel hasarın belirlenmesinde kullanılan bir parametre olarak değerlendirilebileceği önerilmiştir47. Sunulan bu çalışmada IL-8 düzeyi ishalli gruplarda grup III’e kıyasla anlamlı olarak yüksek bulundu. En yüksek IL-8 düzeyi E. coli ishali saptanan grup I’de ölçüldü ve bu yükseklik grup II ve III’e kıyasla anlamlıydı (P<0.05). Grup II’nin IL-8 düzeyi ise grup III’e kıyasla anlamlı düzeyde yüksek bulundu. Yukarıda bahsi geçen çalışmalara benzer şekilde IL-8 düzeyinin etiyolojik farklılığa bağlı olarak değişmesi ayırıcı etiyolojik tanı için kullanılabilir olduğu değerlendirilmiştir.

    Ülseratif kolit ve chorn hastalığı bulunan hastalarda IL-8 seviyesinin hastalığın şiddeti ile arttığı tespit edilmiş ve yangının bir belirteci olduğu ifade edilmiştir. Yine aynı çalışmada IL-8 seviyesi ile mukozal dokuda ölçülen nötrofil seviyesi ile önemli düzeyde korelasyon gösterdiği bildirilmiştir48. Pnömonili buzağılar ile yapılan bir çalışmada hastalığın sebebine göre gruplandırmalar yapılmıştır. WBC, NEU ve IL-8 düzeyi viral gruba kıyasla bakteriyel grupta daha yüksek ölçülmüştür46. Pnömonili buzağılarda hastalığın şiddeti ile sitokin ve akut faz proteinleri arasında pozitif korelasyon olduğu ifade edilmiştir. Ayrıca bakteriyel ve viral etkenlerin birlikte bulunduğu gruplarda sitokin ve akut faz protein aktivitelerinin en yüksek düzeyde tespit edildiği bildirilmiştir49. IL-8’in nötrofilleri yangı bölgesine çekerek aktive ettiği ve nötrofiller için belirgin spesifitesinin olduğu bildirilmiştir. Nötrofillerin IL-8'e olan yanıtının ise hücre içi ve hücre dışı göçüne göre şekillendiği belirtilmiştir36. Sunulan bu çalışmada WBC, NEU ve IL-8 düzeyleri kontrol grubuna kıyasla ishalli gruplarda yüksek bulunmuştur. Yapılan korelasyon analizi ise IL-8 ile WBC (r=0.476, P= 0.029) ve NEU (r=0.788, P=0.001) düzeyleri arasında pozitif yönlü korelasyon tespit edildi. Dolayısıyla IL-8 parametresinin bakteriyel ve viral ishalin ayırıcı tanısı için değerlendirilebileceği kanaatine varıldı.

    Bu çalışma ile vücut sıcaklığının ishalli buzağılarda kontrol grubuna kıyasla düştüğü ve bu düşüşün bakteriyel nedenli ishalli grupta anlamlı olduğu görüldü. Ayrıca WBC, LYM ve NEU düzeylerinin ishalli gruplarda ki anlamlı yükselişi, buzağılarda ishalin şekillendirdiği inflamatuar yanıtın sonucu olarak değerlendirilebilir. Pro-inflamatuar sitokin olan IL-8’in kontrol grubuna kıyasla ishalli gruplarda yükselmesi ayrıca WBC ile pozitif yönlü korelasyon göstermesi buzağı ishallerinde meydana gelen inflamasyonun değerlendirilmesinde bir biyobelirteç olarak kullanılabileceğini göstermesi açısından önemli bulundu. IL-8’in viral kaynaklı ishalli gruba kıyasla bakteriyel kaynaklı ishalli grupta önemli seviyede yükselmesi ve NEU ile gösterdiği güçlü pozitif korelasyonun etiyolojik tanı için önemli olabileceği kanısına varıldı.

  • Başa Dön
  • Özet
  • Giriş
  • Materyal ve Metot
  • Bulgular
  • Tartışma
  • Kaynaklar
  • Kaynaklar

    1) Berchtold J. Treatment of calf diarrhea: Intravenous fluid therapy. Vet Clin North Am Food Anim Pract 2009;25(1):73-99.

    2) Şahal M, Terzi OS, Ceylan E, Erdal K. Buzağı ishalleri ve korunma yöntemleri. Lalahan Hayvancılık Araştırma Enstitüsü Derg 2018;58(3):41-49.

    3) Al M, Balıkçı E. Neonatal ishalli buzağılarda rotavirus, coronavirus, E. coli K99 ve Cryptosporidium parvum’un hızlı test kitleri ile teşhisi ve enteropatojen ile maternal immünite ilişkisi. FÜ Sağ Bil Vet Derg 2012;26(2):73-78.

    4) Meganck V, Hoflack G, Opsomer G, et al. Advances in prevention and therapy of neonatal dairy calf diarrhoea: A systematical review with emphasis on colostrum management and fluid therapy. Acta Vet Scand 2014; 56(75): 1-8.

    5) De Waele V, Speybroeck N, Berkvens D, Mulcahy G, Murphy TM. Control of cryptosporidiosis in neonatal calves: use of halofuginone lactate in two different calf rearing systems. Prev Vet Med 2010;96(3-4):143-51.

    6) Hall GA, Jones PW, Morgan JH. Calf diarrhoea. In: Andrews AH. (Editor). Bovine Medicine: Diseases and Husbuandry of Cattle. Berlin: Blackwell, 1996: 154-180.

    7) Sütcü H. Endometriozis Tanısında CA-125, CA 19-9, İnterlökin-6, İnterlökin-8 ve hsCRPnin Prediktif Değeri. Uzmanlık Tezi, Antalya: Akdeniz Üniversitesi, Tıp Fakültesi, 2013.

    8) Basoglu A, Sen I, Sevinc M, et al. Serum concentrations of tumor necrosis factor‐a in neonatal calves with presumed septicemia. J Vet Intern Med 2004;18(2):238-241.

    9) Smith GW. Treatment of calf diarrhea: Oral fluid therapy. Vet Clin North Am Food Anim Pract 2009;25(1):55-72.

    10) Merhan O, Bozukluhan K, Gökçe G, Yılmaz O. İshalli buzağılarda haptoglobin, seruloplazmin ve bazı biyokimyasal parametre düzeylerinin araştırılması. FÜ Sağ Bil Vet Derg 2016;30(3):195-198.

    11) Terzi OS, Kara E, Şenel Y, et al. Dynamic thiol-disulphide homeostasis and ischemia modified albumin levels in neonatal calf diarrhea. Ankara Univ Vet Fak Derg 2023;70(1):81-86.

    12) Kozat S, Tuncay İ. Siirt yöresindeki yenidoğan ishalli buzağılarda Rotavirus, Coronavirus, Cryptosporidium Spp, Escherichia coli K 99 ve Giardia lamblia etkenlerinin prevalansı. Van Vet J 2018;29(1):17-22.

    13) Al Mawly J, Grinberg A, Prattley D, et al. Risk factors for neonatal calf diarrhoea and enteropathogen shedding in New Zealand dairy farms. Vet J 2015;203(2):155-160.

    14) Topal O. Buzağılarda Neonatal Dönem Sağlığını Değerlendirmede İlk Onbeş Günde Önemli Olan Klinik Bulguların Belirlenmesi. Doktora Tezi, Bursa: Uludağ Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2018.

    15) Guzelbektes H, Coskun A, Sen I. Relationship between the degree of dehydration and the balance of acid-based changes in dehydrated calves with diarrhoea. Bull Inst Pulawy 2007;51(1):83.

    16) Pardon B, Deprez P. Rational antimicrobial therapy for sepsis in cattle in face of the new legislation on critically important antimicrobials. Vlaams Diergeneeskd Tijdschr 2018;87(1):37-46.

    17) Bednarski M, Kupczynski R, Sobiech P. Acid-base disorders in calves with chronic diarrhea. Polish Journal of Veterinary Sciences 2015;18(1):207-215.

    18) Irmak K, Güzelbektaş H. Septisemi şüpheli buzağılarda koagulasyon profilinin değerlendirilmesi. Kafkas Üniversitesi Vet Fakültesi Derg 2003;9(1):85-87.

    19) Khan A, Saleemi MK, Khan MZ, et al. Hemorrhagic Septicemia in Buffalo (Bubalus bubalis) Calves Under Sub-Tropical Conditions in Pakistan. Pak J Zool 2011;43(2):295-302.

    20) Fecteau G, Pare J, Van Metre DC, et al. Use of a clinical sepsis score for predicting bacteremia in neonatal dairy calves on a calf rearing farm. Can Vet J 1997;38(2):101.

    21) Dolente BA, Lindborg S, Palmer JE, Wilkins PA. Culture‐positive sepsis in neonatal camelids: 21 cases. J Vet Intern Med 2007;21(3):519-525.

    22) Aktaş MS, Eroğlu MS, Yanar KE, Emre E. Determination of 25 (OH) D3, iron, free iron binding capacity and D-dimer levels in calf diarrhea in neonatal period. Kafkas Üniversitesi Vet Fakültesi Derg 2022;28(4):507-514.

    23) Değirmençay Ş, Eroğlu MS, Emre E. Differential diagnostic value of serum procalcitonin and ıron levels in diarrheic neonatal calves caused by Escherichia coli and rotavirus. Kocatepe Vet J 2023;16(1):77-85.

    24) Güneş V, Ünver A, Çitil M, Erdoğan HM. Kars yöresi neonatal buzağı ishallerinde Escherichia coli serotip 0157 ve clostridium perfringens tip A $alpha $-toksini. Kafkas Üniversitesi Vet Fakültesi Derg 2004;10(1):41-45.

    25) Atcalı T, Yıldız R. Neonatal buzaği ishallerinde farkli etiyolojik faktörlerin hemogram parametreleri üzerine etkisi. Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Sağlık Bilim Enstitüsü Derg. 2020;8(3):119-127.

    26) Karakuş AÖ. Enfektif İshalli ve Sağlıklı Neonatal Buzağılarda Serum Amyloid A, Serum Calprotectin ve Fekal Calprotectin Arasındaki İlişkilerin ve İnflamatuvar Marker Olarak Diagnostik Önemlerinin Belirlenmesi. Doktora Tezi, Bursa: Uludağ Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2021.

    27) Aydin O, Ulas N, Genc A, et al. Investigation of hemogram, oxidative stress, and some inflammatory marker levels in neonatal calves with escherichia coli and coronavirus diarrhea. Microb Pathog 2022;173:105802.

    28) Shehta A, El-Zahar H, Mansour A, Mustafa B, Shety T. Clinical, hematological and some biochemical alterations during diarrhea in Friesian calves naturally infected with E. coli and Salmonella. Beni-Suef Univ J Basic Appl Sci 2022;11(1):1-8.

    29) Tzipori S, Smith M, Halpin C, Makin T, Krautil F. Intestinal changes associated with rotavirus and enterotoxigenic Escherichia coli infection in calves. Vet Microbiol 1983;8(1):35-43.

    30) Moon HW, McClurkin AW, Isaacson RE, et al. Pathogenic relationships of rotavirus, Escherichia coli, and other agents in mixed infections in calves. J Am Vet Med Assoc 1978;173(5 Pt 2):577-583.

    31) Panousis N, Siachos N, Kitkas G, et al. Hematology reference intervals for neonatal Holstein calves. Res Vet Sci 2018;118:1-10.

    32) Kalınbacak A. İshalli buzağıların sıvı sağaltımında hipertonik salin-dextran ve oral elektrolit solüsyonunun kullanımı. Ankara Univ Vet Fak Derg 2003;50(2):113-118.

    33) Zanker IA, Hammon HM, Blum JW. Delayed feeding of first colostrum: are there prolonged effects on haematological, metabolic and endocrine parameters and on growth performance in calves? J Anim Physiol Anim Nutr (Berl) 2001;85(3‐4):53-66.

    34) Sayber G, Mustafa K. Neonatal buzağılarda iki farklı İmmunomodülatörün buzağı ishalleri üzerine etkileri. Kocatepe Vet J 2021;14(2):193-200.

    35) Caplan MS, Sun X-M, Hsueh W, Hageman JR. Role of platelet activating factor and tumor necrosis factor-alpha in neonatal necrotizing enterocolitis. J Pediatr 1990;116(6):960-964.

    36) Harada A, Sekido N, Akahoshi T, Wada T, Mukaida N, Matsushima K. Essential involvement of interleukin-8 (IL-8) in acute inflammation. J Leucoc Biol 1994;56(5):559-564.

    37) Hack C, De Groot E, Felt-Bersma R, et al. Increased plasma levels of interleukin-6 in sepsis. Blood. 1989;74(5):1704-1710.

    38) Yıldırım R, Devecioğlu MC. Yenidoğan Sepsisi Tanısı ve Prognozunda IL-6, IL-8, TNF-α ve C-Reaktif Protein Düzeyleri. Van Tıp Derg 2022;29(3):297-302.

    39) Friedland JS, Suputtamongkol Y, Remick DG, et al. Prolonged elevation of interleukin-8 and interleukin-6 concentrations in plasma and of leukocyte interleukin-8 mRNA levels during septicemic and localized Pseudomonas pseudomallei infection. Infect Immun 1992;60(6):2402-2408.

    40) Benkoe TM, Mechtler TP, Weninger M, et al. Serum levels of interleukin-8 and gut-associated biomarkers in diagnosing necrotizing enterocolitis in preterm infants. J Pediatr Surg 2014;49(10):1446-1451.

    41) Adib M, Bakhshiani Z, Navaei F, et al. Procalcitonin: A reliable marker for the diagnosis of neonatal sepsis. Iran J Basic Med Sci 2012;15(2):777.

    42) Ren Z, Chen W, Getachew T, et al. Expression analysis of TLR signaling pathway genes under lipopolysaccharide-induced and E. Coli F17-infected sheep intestinal epithelial cells. Anim Biotechnol 2023;34(5):1815-1821.

    43) Shen Z, Tian Z, He H, et al. Antiviral effects of cyclosporin a in neonatal mice with rotavirus-induced diarrhea. J Pediatr Gastroenterol Nutr 2015;60(1):11-17.

    44) Kim N, Gu MJ, Kye Y-C, Ju Y-J, Hong R, Ju D Bin. Bacteriophage EK99P-1 alleviates enterotoxigenic Escherichia coli K99-induced barrier dysfunction and inflammation. Sci Rep 2022;12(1):941.

    45) Prakash N, Stumbles P, Mansfield CS. Concentrations of interleukin-6,-8,-10 and tumour necrosis factor-α in the faeces of dogs with acute diarrhoea. NZ Vet J 2019;67(3):138-142.

    46) Akgul O, Kozat S, Ozkan C, Kaya A, Akgul Y. Evaluation of acute phase protein levels and some cytokine levels in pneumonic calves. Med Weter 2019;75(03):343-365.

    47) Ok M, Yildiz R, Hatipoglu F, Baspinar N, Ider M, Üney K, et al. Use of intestine-related biomarkers for detecting intestinal epithelial damage in neonatal calves with diarrhea. Am J Vet Res 2020;81(2):139-146.

    48) Mitsuyama K, Toyonaga A, Sasaki E, Watanabe K, Tateishi H, Nishiyama T, et al. IL-8 as an important chemoattractant for neutrophils in ulcerative colitis and Crohn’s disease. Clin Exp Immunol 1994;96(3):432-436.

    49) Fathi E, Farahzadi R, Imani M. Approach to treatment of bronchopneumonia by evaluation of selected acute-phase proteins in calf herds. Comp Clin Path 2013;22:125-129.

  • Başa Dön
  • Özet
  • Giriş
  • Materyal ve Metot
  • Bulgular
  • Tartışma
  • Kaynaklar
  • [ Başa Dön ] [ Özet ] [ PDF ] [ Benzer Makaleler ] [ Yazara E-Posta ] [ Editöre E-Posta ]
    [ Ana Sayfa | Editörler | Danışma Kurulu | Dergi Hakkında | İçindekiler | Arşiv | Yayın Arama | Yazarlara Bilgi | E-Posta ]