Küçükbaş hayvancılık, gelişmekte olan ülkelerde tarımsal ve hayvancılık sektöründeki ilerlemenin en önemli belirteçlerinden biridir. Bununla birlikte, parazit enfeksiyonlar da dahil olmak üzere bulaşıcı hastalıkların, hayvancılık üretiminin önünde büyük engeller oluşturduğu bilinmektedir. Paraziter hastalıklar, yetersiz büyüme, morbidite, düşük karkas değeri ve mortalite sonucu koyun ve keçi sahiplerine ve dolayısıyla ülke ekonomisine büyük maddi zararlar vermektedir
1. Coenurosis, Avrupa, ABD, Orta Asya, Afrika ve Güneydoğu Asya ve Türkiye de dahil olmak üzere tüm dünyada yaygın olarak görülmekte ve dünyanın birçok yerinde hayvancılık endüstrisinde ekonomik kayıplara neden olmaktadır
2. Taenia multiceps, köpek, çakal ve tilki gibi son konak karnivorların ince bağırsağında yaşarken larvası olan Coenurus cerebralis koyun, keçi, sığır, manda, deve ve nadir olarak da insanların merkezi sinir sistemi (MSS), beyin ve omuriliğinde yerleşir ve coenurosise sebep olur
3.
Koyunlar hastalığa enfekte köpeklerin meraya dışkılamaları ile etrafa yayılan yumurtaları otlarla birlikte alarak yakalanırlar 4. Kistlerin büyük çoğunluğu beyin ve nadiren omurilikte bulunmasına karşın az da olsa deri altı ve kas dokusunda da rastlanmıştır 2. Ara konakta, yumurtalar kan dolaşımı yoluyla MSS’ye ulaşır ve yaklaşık 2 ay sonra kiraz büyüklüğünde kist teşekkül eder. Enfeksiyondan üç ay sonra, kist iyi şekillenmiş skolekslerle olgunlaşır ve 7-8 ay sonra 5-6 cm çapındaki nihai boyutuna ulaşır. Kistlerin içi şeffaf bir sıvı ve bir sapla kist duvarına bağlı onlarca skoleksten ibarettir. Son konaklar bu kistleri yiyerek enfekte olur ve 40-60 günlük bir prepatent dönemden sonra, kesin konak her biri yaklaşık 37.000 yumurta taşıyan üç veya dört gebe halka çıkarır 5.
Akut ve kronik olarak iki formda seyreden hastalığın akut formu yoğun köpek dışkısı ile kontamine merada otlatma sonucu 6-8 haftalık kuzularda meydana gelir ve klinik belirtilerin ortaya çıkmasının ardından 3-5 gün içinde ölüm şekillenir. Kronik form ise genellikle 6-18 aylık koyunlarda rapor edilmiş olup, 3 yaşından büyük koyunlarda nadir gözlenmiştir 4. Enfekte hayvanlarda kendi etrafında dönme, başın kistin bulunduğu kısma doğru yaslanması, koordinasyon bozuklukları, körlük, diş gıcırdatma, kistin bulunduğu yerde kafatasında incelme gibi klinik belirtiler hastalıktan şüphe ettirir 2.
Coenurosis’in Türkiye’de koyunlarındaki yaygınlığı ve oluşturduğu kayıplar tam olarak ortaya konulamamıştır. Uslu ve Guclu 6’nün bildirdiğine göre, Türkiye’de yapılan çalışmalarda coenurosisin yaygınlığı %1.3 ile %36.8 arasında değişmektedir. Konya ilinde yapılan bir çalışmada 624 koyun kafası incelenmiş, bunların 102’sinin (%16.35) C. cerebralis ile enfekte olduğu bildirilmiştir 6. Van’da yapılan bir çalışmada incelenen 241 koyunun 156’sı C. cerebralis yönünden pozitif bulunmuş ve %64.7’lik prevalans oranı bildirilmiştir 7. Kars ilinde kesilen 387 koyunda C. cerebralis prevalansı 12 ay boyunca araştırılmış ve coenurosis yaygınlık oranı %15,5 (60/387) olarak rapor edilmiştir 8. Kırıkkale’de incelenen 100 koyunun 12’sinin beyninde C. cerebralis kisti belirlenmiş ve klinik olarak sağlıklı görünen koyunlarda bu oranın %11.1 olduğu bildirilmiştir 9.
Coenurosis’in tanısında enfekte hayvanın yaşı, klinik semptomlar ve nörolojik, ultrasonografik ve postmortem muayenelerin sonuçlarını da kapsayan birçok test kullanılabilir 10. Serolojik tarama amaçlı ELISA’nın kullanıldığı çok sayıdaki yeni çalışmada Tm-HSP70, Tm-GP50, Tm-GST ve Tm-HSP60 gibi rekombinant proteinler kullanılmış, ancak bu testler yeterli tanısal doğruluğa ulaşamamıştır 11-13. Rekombinant antijenler Tm16 ve Tm18'e dayanan indirekt ELISA'nın ise aşı denemeleri sırasında bağışıklık yanıtın izlenmesi için yararlı olduğu kanıtlanmıştır 14.
ELISA’nın tanı testi olarak kullanımı basittir ve çok sayıda numune aynı anda çalışılabilir. Ancak, yüksek oranda yanlış negatif sonuç ve diğer parazit hastalıklarıyla zaman zaman çapraz reaksiyonlar vermesi nedeniyle, sensitivite ve spesifitesi, kullanılan antijenlerin saflık ve özgüllüğünden etkilenir 15. Bu nedenle, western blot (WB) gibi daha hassas tanı yöntemlerinin kullanılması önerilmektedir 16.
Bu çalışmanın amacı, C. cerebralis kist sıvısı antijeninin koyunlarda coenurosisin tanısındaki etkinliğinin WB yöntemiyle değerlendirilmesidir.