Dünyada travmatik miyazise sebep olan sinekler
Diptera dizisinde,
Calliphoridae ve
Sarcophagidae ailelerinde bulunmaktadır. Bu ailelerdeki miyazis etkenlerinden zorunlu parazit olanlar canlı konaklarının üzerlerinde ya da içinde yaşarken, isteğe bağlı parazit olanlar ise ölü konakların üzerinde yaşamaktadırlar. Miyazis evcil hayvanlarda ciddi sağlık problemlerine yol açmakta ve önemli ekonomik kayıplara neden olmaktadır
1-3.
Hastalıktan en çok etkilenen çiftlik hayvanları koyunlar olmasına rağmen, hastalığa sığır, keçi, at, deve, kedi, köpek, tavşan, kirpi, kaz, hindi, leylek ve balık gibi bir çok evcil ve yabani hayvanda da rastlanmaktadır 2-11.
W. magnifica larvalarına atlarda ve koyunlarda vulva bölgesinde, dişi develerde genital bölgede, insanlarda orotracheal bölgede ve kazlarda kanat bölgesindeki lezyonlarda rastlamıştır 4,5,12,13.
Elazığ yöresinde yapılan bir çalışmada dişi koyunların kuyruk bölgesinde, erkeklerin tırnak arasında, dişi sığırlarda perineal bölgede, bir erkek sığırın gözünde myiasis vakaları gözlemlenmiş ve lezyonlu bölgelerden toplanan larvaların %98.08'inin W. magnifica, %1.92'sinin ise L. sericata türünün larvaları olduğunu bildirilmiştir 10. Aynı yörede yapılan bir başka çalışmada ise travmatik miyazisli 18 köpek incelenmiş ve elde edilen larvaların tamamının W. magnifica türünden olduğu bildirilmiştir 14.
Bu çalışmada enfekte köpekten toplanan larvaların tamamının W. magnifica larvaları oluşu daha önce yapılmış araştırmaların sonuçları ile örtüşmekte ve ülkemizdeki primer miyazis etkeninin W. magnifica olduğunu doğrulamaktadır. Miyazis, hayvanlarda önemli bozukluklara ve ekonomik kayıplara neden olmaktadır. Bu nedenle, miyazis vakalarının önlenebilmesi ve minimum düzeye indirilebilmesi için ülkemizin çeşitli bölgelerinde hastalığa neden olan sinek faunasının belirlenmesi, hayvan yetiştiricilerinin konu hakkında bilinçlendirilmesi, sinek mücadelesi yapılması, hastalık etkeni olan sineklerin üremesinde büyük öneme sahip olan kadavraların ve diğer organik maddelerin usulüne uygun olarak muhafazası ve imhası, çöplerin açıkta bırakılmaması, hayvanların bakım ve besleme şartlarının düzeltilmesi, uygun tedavi ve koruma yöntemleri geliştirilmesi, hastalığın yaygın olduğu mevsimlerde hayvanların sık sık kontrol edilerek mevcut yaraların mümkün olan en kısa süre içerisinde tedavi edilmesi gerekmektedir.