[ Ana Sayfa | Editörler | Danışma Kurulu | Dergi Hakkında | İçindekiler | Arşiv | Yayın Arama | Yazarlara Bilgi | E-Posta ]
Fırat Üniversitesi Sağlık Bilimleri Veteriner Dergisi
2010, Cilt 24, Sayı 1, Sayfa(lar) 035-041
[ Özet ] [ PDF ] [ Benzer Makaleler ] [ Yazara E-Posta ] [ Editöre E-Posta ]
İnkübasyon ve İnkübasyon Sonrası Dönemin Bazı Evrelerinde Bıldırcınlarda (Coturnix coturnix japonica) Dil Bezlerinin Histolojik Gelişimi ve Histokimyasal Yapısı
Nagehan ÇİMENOĞLU, Kenan ÇINAR
Süleyman Demirel Üniversitesi, Fen-Edebiyat Fakültesi, Biyoloji Ana Bilim Dalı, Isparta, TÜRKİYE
Anahtar Kelimeler: Anterior-posterior dil bezleri, Coturnix coturnix japonica, histokimya
Özet
Bu çalışma inkübasyonun 9, 11, 13, 15, 17. günleri ve inkübasyon sonrası 1 haftalık ve erişkin dönemlerdeki bıldırcınlara (Coturnix coturnix japonica) ait dil bezlerinin histolojik gelişimi ve histokimyasal özelliklerinin belirlenmesi amacıyla yapıldı. İnkübasyonun 11. gününde dil bezlerinin şekillenmeye başladığı belirlendi ve bu dönemde uygulanan histokimyasal boyalara karşı dil bezlerinde reaksiyon gözlenmedi. Uygulanan AB pH 0.5 ve AB pH 1.0 boyama yöntemlerinde reaksiyonun inkübasyon süresince arttığı fakat inkübasyondan sonraki dönemlerde azaldığı belirlendi. PAS uygulamasında özellikle inkübasyonun 17. günü ve erişkin dönemde anterior ve posterior dil bezlerinde nötral glikokonjugatlar yoğun biçimde gözlendi. İnkübasyonun 15. ve 17. günlerinde posterior dil bezlerinde güçlü olarak bulunduğu belirlenen sülfatlı asidik glikokonjugatların inkübasyon sonrası dönemde azaldığı belirlendi. İnkübasyonun 17. günü ve erişkin dönemdeki bıldırcınlarda posterior dil bezlerinin yoğun miktarda asidik glikokonjugat içerdiği saptandı.
  • Başa Dön
  • Özet
  • Giriş
  • Materyal ve Metot
  • Bulgular
  • Tartışma
  • Kaynaklar
  • Giriş
    Kuşlarda dil bezleri hiyalin kıkırdak boyunca uzanır ve submukoza1 veya Lamina propriya'da2,3 yerleşim gösterir. Dil bezleri, dilin iki farklı bölümünde bulunmaktadır. Bazı araştırıcılar dilin dorso-lateral bölümündeki bezleri anterior, arka kısımda yer alan bezleri ise posterior dil bezi olarak isimlendirmektedirler4,5. Ayrıca türlere göre dil bezlerinin kimyasal olarak seröz, mükoz ve serö-mükoz karakterde olabilecekleri de belirtilmektedir6. Öte yandan bezler korpus glandula şekilleri dikkate alınarak tubuler, tubulo-alveoler1 ve alveoler7 olarak sınıflandırılmaktadır. Anterior dil bezlerinin tubuler biçimde oldukları, hücrelerin iyi boyanabildiği ve çekirdeklerin yuvarlak oldukları bildirilmiştir. Ayrıca posterior dil bezlerinin bir kısmının tubuler, bir kısmının ise tubulo-alveoler karakterde ve çekirdeklerinin bazalde ve yassı şekilde oldukları belirtilmiştir1,8. Dil bezlerine ait salgılar besinlerin ıslatılmasında, kayganlaştırılmasında, kısmen sindirimin kolaylaştırılmasında ve patojenik organizmalara karşı korumada görev yapar6.

    Farklı kuş türleri üzerine yapılan çalışmalar sonucunda dil bezlerinin histokimyasal özellikleri ortaya konmuştur6,8-10. Ancak bıldırcın dil bezlerinin inkübasyon ve inkübasyon sonrası dönemlerdeki histokimyasal yapısını belirlemeye yönelik yeterli sayıda çalışmanın bulunmaması bu çalışmanın önemini arttırmaktadır. Bu nedenle bu çalışmada, inkübasyon süresi ve sonrası bazı dönemlerdeki bıldırcın dil bezlerinin histokimyasal karakterlerinin belirlenmesi amaçlandı.

  • Başa Dön
  • Özet
  • Giriş
  • Materyal ve Metot
  • Bulgular
  • Tartışma
  • Kaynaklar
  • Materyal ve Metot
    Bu çalışmada inkübasyonun 9, 11, 13, 15, 17. günleri ve inkübasyondan sonraki 1 haftalık ve erişkin dönemden 5 er adet olmak üzere toplam 35 adet bıldırcın (Coturnix coturnix japonica) uzun süre eter etkisinde bırakıldı. Bıldırcınlardan alınan dil örnekleri %10'luk formaldehitte 24 saat tespit edildi. Yıkama işleminden sonra rutin histolojik doku takibi işleminden geçirilen örnekler parafinde bloklandı. Hazırlanan parafin bloklardan 5-6 μm kalınlığında kesitler alındı. İnkübasyon ve inkübasyon sonrası dönemin farklı gelişim aşamalarında dil bezlerinde meydana gelen değişikliklerin histolojik açıdan belirlenmesi için kesitlere hematoksilen-eozin11 ve histokimyasal karakterlerinin belirlenmesi amacı ile Tablo 1'deki histokimyasal boyama yöntemleri uygulandı. Hazırlanan preparatlar Olympus CX 41 tipi ışık mikroskobunda incelendi ve ilgili kısımlardan fotoğraf çekimleri yapıldı.


    Büyütmek İçin Tıklayın
    Tablo 1: Histokimyasal boyama yöntemleri

  • Başa Dön
  • Özet
  • Giriş
  • Materyal ve Metot
  • Bulgular
  • Tartışma
  • Kaynaklar
  • Bulgular
    İnkübasyon Dönemi
    İnkübasyonun 9. gününde bez oluşumuna rastlanmadı.

    11. gün: Dil bezlerin lamina epitelyalis (l. epithelialis)'in bağ dokusu içerisine invaginasyonu tarzında şekillenmeye başladığı gözlendi (Şekil 1.a). Bezler, dilin ön ve arka kısmında yerleşim göstermeleri dikkate alınarak, anterior ve posterior dil bezleri olarak değerlendirildi. Uygulanan boyama yöntemlerine karşı reaksiyon gözlenmedi.


    Büyütmek İçin Tıklayın
    Şekil 1: a) İnkübasyonun 11. günü. Posterior dilde L.epitelyalis’in (Le) bağ dokusu içerisine invaginasyonu, H&E, Bar: 50 μm

    13. gün: Posterior dil bezleri epitel katmandan ayrılarak bağ doku içerisinde bağımsız hale geldiği belirlendi (Şekil 1.b). AB pH 1.0 ve AB pH 2.5 boyamalarında lümene komşu bez hücrelerinin apikalinde zayıf reaksiyon gözlendi. PAS/AB pH 2.5 ile AF/AB pH 2.5 uygulamalarında her iki bölgeye ait bez hücrelerinin apikalinde asidik glikokonjugatların az miktarda bulundukları tespit edildi. Posterior ve anterior dil bezlerinde AB pH 0.5, AF ve PAS boyamalarına karşı reaksiyon gözlenmedi.


    Büyütmek İçin Tıklayın
    Şekil 1: b) İnkübasyonun 13. günü. Bağımsız posterior dil bezleri (DB), H&E, Bar: 50 μm

    15. gün: Anterior ve posterior dil bezlerinin epitellerinde AB pH 0.5, AB pH 1.0, AB pH 2.5 uygulamaları sonucunda orta derecede reaksiyon ve AF uygulaması sonucunda kuvvetli reaksiyon gözlendi. PAS/AB pH 2.5 kombinasyonunda asidik glikokonjugatların baskınlığı gözlendi (Şekil 2.a). AF/AB pH 2.5 uygulamasında ise az sayıda hücrede AF baskınlığı ve eş baskınlık belirlendi (Şekil 2.b).


    Büyütmek İçin Tıklayın
    Şekil 2: a) İnkübasyonun 15. günü. Anterior dil bezi, PAS/AB 2.5, Bar: 50 μm


    Büyütmek İçin Tıklayın
    Şekil 2: b) İnkübasyonun 15. günü. Anterior dil bezleri, AF/AB pH 2.5, ince ok: AF reaksiyon, kalın ok: eş baskınlık, Bar: 50 μm

    17. gün: Bu dönemden itibaren çoğunlukla alveoler (Şekil 3.a), az sayıda tubulo-alveoler ve tubuler karakterde bezlerin şekillenmeye başladığı belirlendi. AB pH 0.5 ve PAS yöntemlerine karşı anterior ve posterior bezlerin her ikisinde de aynı yoğunlukta olmak üzere kuvvetli reaksiyon saptandı. AB pH 1.0 uygulaması sonucunda her iki bölgedeki bezlerde kuvvetli reaksiyon gözlenirken, bu reaksiyonun posterior dil bezlerinde daha kuvvetli olduğu belirlendi. PAS/AB pH 2.5 uygulamasında anterior dil bezlerinde asidik glikokonjugat içeren hücrelerin çoğunlukta oldukları, az sayıda hücrede nötral ve bazı hücrelerde de nötral ve asidik glikokonjugatların eşit miktarda (Şekil 3.b) bulunduğu; posterior dil bezlerinde ise birçok hücrede sadece asidik glikokonjugatın bulunduğu belirlendi (Şekil 3.c). AF uygulamasında iki bölge bezlerinde de pozitif reaksiyon gözlendi. AF/AB pH 2.5 uygulamasında anterior ve posterior bezlerde AB pH 2.5 (+) materyalin baskın olduğu ve her iki bölge bezlerinde reaksiyonun eşit yoğunlukta olduğu fakat pozitivite gösteren hücrelerin bir önceki döneme göre daha kuvvetli reaksiyon verdikleri saptandı.


    Büyütmek İçin Tıklayın
    Şekil 3: a) İnkübasyonun 17. günü. Alveolar şekilli dil bezi, H&E, Bar: 50 μm


    Büyütmek İçin Tıklayın
    Şekil 3: b) İnkübasyonun 17. günü. Anterior dil bezleri, PAS/AB pH 2.5, ince ok: PAS reaksiyon, kalın ok: eş baskınlık, Bar: 50 μm


    Büyütmek İçin Tıklayın
    Şekil 3: c) İnkübasyonun 17. günü. Posterior dil bezleri, PAS/AB pH 2.5, Bar: 50 μm

    İnkübasyon Sonrası
    1 Haftalık dönem: Anterior dil bezlerinin seröz (Şekil 4.a), posterior dil bezlerinin ise müköz karakterde oldukları saptandı (Şekil 4.b). AB pH 0.5 ve AB pH 1.0 uygulamalarında reaksiyonun bir önceki döneme göre zayıfladığı saptandı. AB pH 2.5, AF ve PAS uygulamalarında her iki bölge bezlerinde (+) reaksiyon gözlenirken, aynı zamanda lumene bakan bazı hücrelerin apikalinde de nötral glikokonjugatların varlığı belirlendi. AF/AB pH 2.5 ve PAS/AB pH 2.5 uygulamalarında anterior ve posterior dil bezlerinde asidik glikokonjugat içeren hücrelerin baskın olduğu gözlendi. Ancak anterior dil bezlerinde bir önceki döneme göre daha zayıf reaksiyon belirlendi. Posterior dil bezlerinin anterior dil bezlerinden daha kuvvetli AB pH 2.5 (+) özellik gösterdiği saptandı (Şekil 5.a,b,c,d).


    Büyütmek İçin Tıklayın
    Şekil 4: a) 1 haftalık dönem. Anterior dil bezleri (seröz karakterli), H&E, Bar: 50 μm


    Büyütmek İçin Tıklayın
    Şekil 4: b) 1 haftalık dönem. Posterior dil bezleri (müköz karakterli), H&E, Bar: 50 μm


    Büyütmek İçin Tıklayın
    Şekil 5: a) 1 haftalık dönem. Anterior dil bezi, Dil bezlerinde AB reaksiyonu (oklar), PAS/AB pH 2.5, Bar: 50 μm


    Büyütmek İçin Tıklayın
    Şekil 5: b) 1 haftalık dönem. Posterior dil bezi, Dil bezlerinde AB reaksiyonu (oklar), PAS/AB pH 2.5, Bar: 50 μm


    Büyütmek İçin Tıklayın
    Şekil 5: c) 1 haftalık dönem. Anterior dil bezi, AF/AB pH 2.5, Bar: 50 μm


    Büyütmek İçin Tıklayın
    Şekil 5: d) 1 haftalık dönem. Posterior dil bezi, AF/AB pH 2.5, Bar: 50 μm

    Erişkin dönem: AB pH 0.5 yöntemine karşı reaksiyonun önceki döneme göre daha zayıf olduğu, aynı zamanda bu reaksiyonun anterior dil bezlerinde posterior dil bezlerine nazaran daha kuvvetli olduğu belirlendi. AB pH 1.0 yönteminde ise önceki döneme göre çok zayıf reaksiyon gözlendi. PAS boyama yöntemine karşı anterior dil bezlerinde posterior dil bezlerine ve bir önceki döneme göre daha güçlü reaksiyon oluştuğu gözlendi. PAS/AB pH 2.5 uygulamasında anterior dil bezlerinde bir önceki dönemle aynı yoğunlukta asidik glikokonjugat baskınlığı saptandı. Aynı uygulamada posterior dil bezlerindeki AB pH 2.5 reaksiyonunun bir önceki dönemden daha kuvvetli olduğu tespit edildi. AF yönteminde bez hücrelerin az miktarda sülfatlı asidik glikokonjugat içerdiği gözlendi. AF/AB pH 2.5 uygulamasında AB baskınlığı bir önceki dönemden daha zayıf, anterior dil bezlerinde posterior dil bezlerinden daha zayıf reaksiyon bulunduğu gözlendi(Şekil 6.a,b).


    Büyütmek İçin Tıklayın
    Şekil 6: a) Erişkin dönem. Anterior dil bezi, Dil bezlerinde AB reaksiyonu (oklar), AF/AB pH 2.5, Bar: 50 μm


    Büyütmek İçin Tıklayın
    Şekil 6: b) Erişkin dönem. Posterior dil bezi, Dil bezlerinde AB reaksiyonu (oklar), AF/AB pH 2.5, Bar: 50 μm

    Dil bezlerinin prenatal ve postnatal dönemlerde uygulanan histokimyasal yöntemlere karşı verdiği reaksiyon şiddetleri Tablo 2'de belirtildi.


    Büyütmek İçin Tıklayın
    Tablo 2: Coturnix coturnix japonica posterior ve anterior dil bezlerinin prenatal ve postnatal dönemlerde uygulanan histokimyasal yöntemlere karşı verdiği reaksiyon.

  • Başa Dön
  • Özet
  • Giriş
  • Materyal ve Metot
  • Bulgular
  • Tartışma
  • Kaynaklar
  • Tartışma
    Tavuk dilinin gelişimi üzerine yapılan çalışmada bezlerin inkübasyonun 11. gününde şekillendiği bildirilmiştir16. Bu çalışmada da kuluçka süreleri farklı olmasına rağmen tavuk ile benzer biçimde bıldırcın dil bezlerinin inkübasyonun 11. gününde şekillendiği gözlendi.

    AlMansour ve Jarrar10 Akbalıkçıl (Egretta garzetta) türü üzerinde yapmış oldukları çalışmada dil bezlerinin bazalde yassı çekirdekli hücrelerden meydana geldiğini bildirmişlerdir. Bu çalışmada ise posterior dil bez hücrelerindeki çekirdeklerin yassı ve bazal yerleşimli (müköz karakter), anterior dil bez hücrelerindeki çekirdeklerin ise yuvarlak ve bazale yakın yerleşimli (seröz karakter) oldukları gözlendi.

    Gargiulo vd.5 erişkin tavukta yaptıkları çalışmada anterior ve posterior dil bezlerinin bileşik tubular karakterde olduğunu, bu bezlerin değişik sayıda üniteden oluştuğunu ve her bir ünitenin ortak boşluk içine açılan birçok tubul içerdiğini bildirmişlerdir. Bu çalışmada erişkin bıldırcında anterior ve posterior dil bezlerinin çoğunlukla alveolar, bir kısmının ise tubular ve tubulo-alveolar bileşik bezler olduğu belirlendi.

    Kum6 broyler dil bezlerinin PAS/AB pH 2.5 boyamasına karşı PAS (+) ağırlıklı reaksiyon gösterdiklerini belirtmiştir. Bu çalışmada ise aynı boyama metodu sonucunda anterior ve posterior dil bezlerinde sadece AB pH 2.5 (+) reaksiyona rastlandı.

    Liman vd.1 1 haftalık bıldırcın (Coturnix coturnix japonica)'da yaptıkları çalışmada dil bezlerinin AF/AB pH 2.5 uygulamasında AB pH 2.5 baskın reaksiyon gösterdiğini bildirmişlerdir. Bu çalışmada da aynı dönemde benzer bulgular elde edilmiştir.

    Erişkin kumru (Strepropelia decaocta) ‘da yapılan çalışmada dil bezlerinin AF/AB pH 2.5 uygulamasına karşı sadece AB pH 2.5 (+) reaksiyon gösterdiği bildirilmiştir18. Bu çalışmada da benzer bulgu elde edildi.

    Taib ve Jarrar18'ın erişkin bıldırcın (Coturnix coturnix) dil bezlerinde yapmış oldukları çalışmada AB pH 2.5 uygulamasında anterior bezlerde reaksiyon gözlenmediğini bildirmelerine karşın bu çalışmada anterior dil bezlerinde pozitif reaksiyon saptandı.

    Erişkin bülbül (Pycnonotus leucogenys) türünde yapılan çalışmada bölge belirtilmeksizin dil bezlerinde AB pH 0.5 uygulamasına karşı reaksiyon tespit edilmediği bildirilmiştir3. Bu çalışmada ise AB pH 0.5 yöntemine karşı (+) reaksiyon görüldü.

    Sonuç olarak, inkübasyonun 15. ve 17. günlerinde her iki dil bölgesinde AB pH 0.5 ve AB pH 1.0 (+) özellik inkübasyon sonrası dönemlerde azalırken AB pH 2.5 (+) karakter inkübasyonun 17. günü ile erişkin dönemde artış gösterdi. PAS (+) özelliğin ise inkübasyonun 17. günü ve erişkin dönemde her iki dil bölgesinde güçlü olarak bulunduğu saptandı. İnkübasyonun 15. ve 17. günlerinde iki dil bölgesinde güçlü olarak bulunduğu belirlenen AF (+) karakterin inkübasyon sonrası dönemlerde azaldığı gözlendi.

  • Başa Dön
  • Özet
  • Giriş
  • Materyal ve Metot
  • Bulgular
  • Tartışma
  • Kaynaklar
  • Kaynaklar

    1) Liman N, Bayram G, Koçak M. Histogical and histochemical studies on the lingual, preglottal and laryngeal salivary glands of the Japanese Quail (Coturnix coturnix japonica) at the post-hatching period. Anatomia Histologia Embryologia 2001; 30(6): 367-373.

    2) Taib NT, Jarrar BM. Histological and Histochemical Characterization of the Lingual Salivary Glands of the Quail, Coturnix coturnix. Saudi Journal of Biological Sciences 1998; 5(2): 33-41.

    3) Al-Mansour MI, Jarrar BM. Structure and secretions of the lingual salivary glands of the white- cheeked bulbul, Pycnonotus leucogenys (Pycnontidae). Saudi Journal of Biological Sciences 2004; 11(2): 119-126.

    4) Zaccone G. Mucopolysaccharide histochemistry of the avian tongue Histochemical features of the lingual glands in Larus ridibundus. Acta Histochemica 1977; 60: 67-77.

    5) Gargiulo AM, Lorvik S, Ceccarelli P, Pedini V. Histological and histochemical studies on the chicken lingual glands. British Poultry Science 1991; 32: 693-702.

    6) Kum Ş. Broylerlerde dil ve özofagus-proventikulus arası bölge üzerinde histolojik ve histokimyasal çalışmalar. Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi 2002; 49: 165-171.

    7) Calabro C, Albanese MP, Bertuccio C, Restuccia L. Glycosaminoglycans in the tongue of birds. Atti della Accademia Peloritana dei Pericolanti Classe di Scienze Fisiche, DOI:10.1478/C1A0901004, 2009.

    8) Menghi G, Scocco P, Ceccarelli P. Basic and Lectin Histochemistry for Studying Glycoconjugates in the Lingual Salivary Glands of the Japanese Quail (Coturnix coturnix japonica). Archives of Oral Biology 1993; 38(8): 649-655.

    9) Arthitvong S, Makmee N, Suprasert A. Histochemical detection of glycoconjugates in the anterior lingual salivary glands of domestic fowl. Natural Science 1999; 33: 243-250.

    10) Al-Mansour MI, Jarrar BM. Morphological, Histological and Histochemical Study of the Lingual Salivary Glands of the Little Egret, Egretta garzetta. Saudi Journal of Biological Sciences 2007; 14(1): 75-81.

    11) McManus JFA. Histological and histochemical uses of periodic acid. Stain Technol 1948; 23: 99-108.

    12) Mowry RW. Alcian blue tecniques for he histochemical study of acidic carbohydrates. J Histochem Cytochem 1956; 4: 407-408.

    13) Lev R, Spicer SS. Specific staining of sulphate groups with alcian blue at low pH. J Histohem Cytochem 1964; 12: 309.

    14) Gomori, G. Gomori's Aldehyde fuchsin stain. In: Culling, CFA. Allison RT. and Barr WT. (Editors). Cellular Pathology Tecnique. London: Butterworths 1952: 238.

    15) Spicer SS, Mayer DR. Aldehyde fuchsin/alcian blue. In: Culling CFA, Allison RT and Barr WT. (Editors). Cellular Pathology Tecnique. London: Butterworths 1960: 233.

    16) Avila RE, Samar ME, de Fabro SP, de Ferraris ME. Embryological development of the chick tongue. Revista de la Facultad de Odontología 1989; 17(1-2): 87-101.

    17) Taib NT, Jarrar BM. Histochemical characterization of the lingual salivary glands of the eurasian collared dove, Streptopelia decaocta. Pakistan Journal of Biological Sciences 2001; 11(4): 1425-1428.

    18) Taib NT, Jarrar BM. Histological and histochemical characterization of the lingual salivary glands of the quail, Coturnix coturnix. Saudi Journal of Biological Sciences 1998; 5(2): 33-41.

  • Başa Dön
  • Özet
  • Giriş
  • Materyal ve Metot
  • Bulgular
  • Tartışma
  • Kaynaklar
  • [ Başa Dön ] [ Özet ] [ PDF ] [ Benzer Makaleler ] [ Yazara E-Posta ] [ Editöre E-Posta ]
    [ Ana Sayfa | Editörler | Danışma Kurulu | Dergi Hakkında | İçindekiler | Arşiv | Yayın Arama | Yazarlara Bilgi | E-Posta ]