Ankiloglossi olgularında frenulum linguanın genellikle mandibular kesici dişlerin diş eti ile bağlantılı olduğu, bu kaynaşma derecesine bağlı olarak dil hareketlerinin sınırlı olduğu, köpeklerin dillerini düzgün şekilde ağızdan dışarıya çıkaramadığı ve normal olarak kullanamadıkları bildirilmektedir
1,3,8,9. Nadir gözlendiği bildirilen
4 ankiloglossi olgularında hayvanların emme, su içme ve ağızlarına gıda almalarında zorluklar yaşadığı, buna bağlı olarak hayvanlarda gelişim eksikliği, zayıflık gibi durumların ortaya çıktığı bildirilmektedir
3,9. Bu olgu sunumunda köpeklerin ankiloglossi nedeniyle dillerini rahat hareket ettiremedikleri, su içme ve gıda alımında zorluk yaşadıkları alınan anamnez ve yapılan klinik muayenelerle belirlenmiştir. Köpeklerin beslenmede yaşadıkları bu zorluklara bağlı olarak beklenen normal kiloda olmadıkları, yaşıtlarına göre daha zayıf oldukları gözlenmiştir.
Ankiloglossinin tedavisinde lingual frenuloplasti veya lingual frenulotominin genel anestezi altında yapılabileceği, cerrahi tekniğin seçiminin ankiloglossi derecesine bağlı olduğu bildirilmektedir. Anestezi için enjeksiyon tarzında kullanılabilen genel anesteziklerin kullanılması önerilmiştir 3,9. Sunulan bu olguda da genel anestezi için enjektabl anestezik ilaçlar tercih edilmiştir ve bu tercihin inhalasyon anestezisine göre ağız içerisinde çalışmayı kolaylaştırdığı düşünülmektedir.
Annelerinde de ankiloglossi görülen 3 kangal köpeğinde gözlenen ankiloglossi rapor edildiği bir çalışmada 12 2 kardeşe lingual frenuloplasti, 3. yavru köpeğe frenulotomi yapılmıştır. Sunulan bu olgularda da araştırmacıların 1,6,9,12 bildirdikleri horizontal ve vertikal frenuloplasti tekniği uygulanmış ve bu tekniğin iyi sonuç verdiği gözlenmiştir.
Kangal köpeklerinde ankiloglossinin genetik predispozisyonun olduğu ve genetik olarak aktarıldığını bildirilen çalışmalar yapılmaktadır. Bu tür hastalığa sahip olan köpeklerin yetiştirmede kullanılması önerilmemektedir 5,9,12. Sunulan bu olgularda iki köpeğin kangal ırkı olması bu ırkta genetik bir predizpozisyonun bulunduğunu, olguların baba ve yavrusu olması ise bu genetik bozukluğun yavruya aktarıldığını destekler niteliktedir.
Sonuç olarak; ankiloglossi köpeklerde nadir görülen bir dil anomalisi olup, hastanın yaşam kalitesini azaltmaktadır. Bu anomaliye sahip olan köpeklerin yetiştirmede kullanılmaması gerektiği düşünülmektedir. Bu olgu sunumu ile ankiloglossinin tedavisinde uygulanan frenuloplastinin hızlı ve başarılı sonuçlar veren kolay uygulanabilen bir operatif tedavi yöntemi olduğu gösterilmiştir.